Zo vraag je de eenmalige energietoeslag aan. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Energietoeslag aanvragen: zo doe je dat

We hebben allemaal te maken met de stijgende energiekosten. Om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen, heeft de overheid daarom de eenmalige energietoeslag met vijfhonderd euro verhoogd naar 1300 euro. Hoe vraag je deze toeslag aan? En wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Wanneer kom je in aanmerking voor de energietoeslag?

Wanneer je als alleenstaande minder verdient dan 1.310,05 euro per maand of samenwonend minder dan 1.871,50 euro verdient, dan kom je in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van 1300 euro. Als je een bijstandsuitkering, IOAW, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijg je de energietoeslag automatisch. Het ontvangen van de toeslag heeft verder geen gevolgen voor je uitkering of toeslagen.

Voorwaarden voor het aanvragen

  • Je bent 21 jaar of ouder
  • Je hebt een laag inkomen en weinig vermogen. Hierbij telt de overwaarde van een eigen huis niet mee
  • Je bent geen student onder de 27 jaar die recht heeft op studiefinanciering of een tegemoetkoming in de studiekosten (WTOS)
  • Je hebt een briefadres en bent niet dak- of thuisloos
  • Je woont niet in een instelling, zoals een zorg-, revalidatie- of verpleeginstelling
  • Je hebt de energietoeslag nog niet eerder in je huidige of in een andere gemeente ontvangen
  • Je moet energiekosten betalen

Aanvragen van energietoeslag

Wanneer je geen brief en geen geld hebt gekregen van je gemeente, maar wel denkt dat je recht hebt op de energietoeslag, dan kun je deze aanvragen bij je gemeente. Je moet dan voldoen aan de bovenstaande voorwaarden. De gemeente bekijkt na je aanvraag of je aan alle voorwaarden voldoet en je krijgt binnen acht weken een brief waarin staat of je het geld ontvangt. Door de drukte kan dit soms ook wat langer duren.

Verhoging van 500 euro

In juli 2022 verhoogde de overheid de eenmalige energietoeslag van 800 euro naar 1300 euro. Als je de toeslag al hebt aangevraagd of al hebt ontvangen, dan hoef je verder niks te doen en krijg je automatisch de extra 500 euro. Heb je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ-, of Bbz-uitkering? Ook dan hoef je niks te doen en krijg je de compensatie van 500 euro van je gemeente.

Contact met je gemeente

Als je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering hebt, maar de energietoeslag nog niet hebt ontvangen, dan kun je contact opnemen met je gemeente. Het kan ook zijn dat je de aanvraag nog niet kunt indienen bij je gemeente. Niet elke gemeente biedt deze mogelijkheid namelijk al aan. In dat geval moet je dus nog even wachten met het aanvragen van de energietoeslag.

Bron | Rijksoverheid, Gemeente Amsterdam

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden