Energie-expert legt uit of je beter voor een vast of variabel energiecontract kunt kiezen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Energiecontracten stijgen per 1 juli: wat is beter, vast of variabel?

Het is bijna zover: op 1 juli passen de energiebedrijven hun tarieven aan. Maar waar kun je het best voor kiezen? Een vast of een variabel energiecontract? Vooral nu de gasprijzen dagelijks wisselen kan het lastig zijn om een keuze te maken.

Energie-expert Tom Schlagwein van overstappen.nl praat je bij over de laatste ontwikkelingen op de energiemarkt.

Het verschil tussen vast en variabel energiecontract

Maar eerst: wat is het verschil tussen een vast en een variabel energiecontract? Bij een vast energiecontract sluit je een contract af met een energieleverancier voor een bepaalde periode. Dat kan bijvoorbeeld een periode van een jaar zijn, maar ook twee, drie of in sommige gevallen zelfs vijf jaar zijn. Wil je het energiecontract dat je hebt afgesloten eerder opzeggen? Dan moet je een opzegvergoeding betalen aan je energieleverancier.

Bij een variabel energiecontract sluit je een overeenkomst af voor een onbepaalde tijd. Vaak wordt dit ook wel een direct opzegbaar of kortlopend energiecontract genoemd. Wil je overstappen naar een ander contract? Dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen. In principe kun je zelfs maandelijks overstappen. Bij een variabel contract wijzigen de energietarieven meestal op 1 januari en 1 juli, maar door de huidige energiecrisis wijzigen veel leveranciers de tarieven veel vaker en soms zelfs maandelijks.

Snelle veranderingen van prijzen

De afgelopen periode was het erg onrustig op de energiemarkt. Door de oorlog in Oekraïne stijgen de energieprijzen flink en is er minder aanbod, waardoor het lastig kan zijn om te kiezen tussen een vast of een variabel contract. “Het is ook enorm lastig om hier een advies over te geven,” vertelt Tom. “Op het ene moment denken we dat het allemaal wel weer goedkomt, terwijl op het andere moment de gasprijs weer met vijftig procent stijgt. In het afgelopen halfjaar is het al vier keer gebeurd dat er opeens helemaal geen aanbod was op de markt, doordat iedereen zijn aanbod moest terugtrekken. Op het moment dat ik een advies heb geschreven, is het eigenlijk alweer verouderd en kan de situatie helemaal anders zijn.”

Waar moet je op letten?

Tom heeft wel een handige tip voor als je een nieuw contract nodig hebt: “Wacht in dat geval even tot er wat meer aanbod komt en bekijk ondertussen wat het all-in tarief is dat je nu betaalt. Bekijk daarna op 1 juli, wanneer de tarieven wijzigen, wat je nieuwe all-in tarief gaat worden. Vergelijk dat all-in tarief op het moment dat er meer aanbod is, met andere contracten. Als je voor gas boven de 1,90 euro per kuub betaalt, dan zijn er goedkopere contracten te krijgen.”

Vast of variabel?

Of je op dit moment beter kunt kiezen voor een vast of een variabel contract hangt volgens Tom af van twee dingen: “Als je verwacht dat de huidige spanningen in Oekraïne en op de gasmarkt nog een tijd gaan duren, dan zou ik kiezen voor een vast energiecontract voor één jaar met een bonus. Dan weet je in ieder geval dat je voor één jaar goed zit. Kies dan niet voor een contract van bijvoorbeeld drie jaar, want dan kun je misschien niet weg wanneer de prijzen weer gaan dalen.”

“Sommige mensen vinden het ook prettig om maandelijks af te wachten wat er gebeurt met de energieprijzen. Deze mensen adviseer ik om een variabel contract te nemen. Dat betekent wel dat je maandelijks goed moet checken of het niet wat goedkoper kan, want de prijzen liggen echt heel ver uit elkaar. Het kan je heel veel geld schelen als je de prijzen goed in de gaten houdt: tussen het goedkoopste en het duurste contract dat wij rekenen voor een gemiddeld huishouden zit 1500 euro verschil. Het is dus zeker niet verkeerd om te checken waar je zelf staat.”

Faillissement van je energieleverancier

Eind vorig jaar was er sprake van een golf aan faillissementen bij energieleveranciers. Waar moet je op letten als je energieleverancier failliet gaat? De Autoriteit Consument & Markt (ACM) regelt op dat moment in ieder geval dat je elektriciteit en gas blijft ontvangen. Hier hoef je zelf niets mee te doen. Bij het afsluiten van een energiecontract is het volgens Tom wel belangrijk om goed op te letten: “Je betaalt natuurlijk iedere maand een bedrag en veel mensen gebruiken dat ook een beetje als spaarpotje, zodat ze aan het eind van het jaar geld terugkrijgen. Wanneer een leverancier failliet gaat, krijg je dat geld en je bonus alleen niet uitgekeerd.” Volgens Tom is het daarom verstandig om goed op te letten, bij welke energieleverancier je een contract afsluit. “Je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat je bij de grote leveranciers goed zit. Bij de wat kleinere energieleveranciers loop je iets meer risico, doordat zij moeten opboksen tegen de grote leveranciers.”

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden