Vrouw zet verwarming lager Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Energiecompensatie bij blokverwarming: dit moet je erover weten

Sinds 1 januari 2023 is het prijsplafond van kracht. Voor mensen die in een huis met blokverwarming of blokelektriciteit wonen, was lange tijd onduidelijk wat dit voor hun betekent. Daar is nu verandering in gekomen.

Het kabinet heeft de plannen van de regeling op woensdag 18 januari bekendgemaakt, meldt NU.nl. Zo kunnen verhuurders er rekening mee houden als ze de energievoorschotten voor hun huurders bepalen.

Steunregeling

In Nederland heeft een half miljoen huishoudens blokverwarming. Hierbij wordt een heel blok huizen of een appartementencomplex verwarmd door een gezamenlijke warmtebron, aldus de Rijksoverheid. Dat kan een centrale cv-ketel op gas zijn, maar dat kan ook een gezamenlijke aansluiting op het stadsverwarmingsnet zijn. Het kabinet beloofde eind vorig jaar, na een motie van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, om deze huishoudens ook tegemoet te komen met een regeling.

In de eerste helft van 2023 gaat krijgen zelfstandige woningen met blokgas of -warmte waarschijnlijk een compensatie van € 786,45. Heb je blokelektriciteit? Dan gaat wordt er een bedrag van € 351,13 gecompenseerd. Heb je zowel blokverwarming als blokelektriciteit? In dat geval worden beide bedragen bij elkaar opgeteld.

Studentenkamer of woonzorginitiatief

Bewoners van een studentenkamer of woonzorginitiatief met blokgas of blokwarmte krijgen een vergoeding van rond de € 329,28. Voor deze bewoners met blokelektriciteit zal dit waarschijnlijk uitkomen op € 147,63. Goed nieuws voor de mensen die de € 190 compensatie in november en december 2022 zijn misgelopen; er worden nog plannen gemaakt om ook deze bewoners tegemoet te komen. Volgens het kabinet sluit deze regeling zo goed mogelijk aan bij de vergoeding van het prijsplafond.

Tweede helft van 2023

In de tweede helft van 2023 buigt het kabinet zich opnieuw over de regeling en wordt deze opnieuw berekend. De nieuwe berekening is afhankelijk van de energieprijzen in de loop van het jaar, dus daar valt nu nog weinig over te zeggen. Toch wil het kabinet bewoners met een blokaansluiting wel enige zekerheid bieden. Daarom hebben ze besloten dat de tegemoetkoming niet verder daalt als de energieprijzen met meer dan vijftig procent zijn gezakt.

Het kabinet werkt de tegemoetkoming nu verder uit. De regeling is naar verwachting midden februari afgerond. Daarna zal de regeling zo snel mogelijk van start gaan. Mensen zullen dan via hun woningcorporatie of vereniging van eigenaren een deel van de energiekosten teruggestort krijgen.

Meer weten over het prijsplafond? 6 vragen en antwoorden over het prijsplafond op de energierekening.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden