Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Elektrische fiets gebruiken in de winter: hier moet je op letten

elektrische-fiets-winter.png

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar in de winter kan je elektrische fiets – en dan vooral de accu – best wat hulp gebruiken. Dít moet je doen om problemen door kou te voorkomen.  

Handig om te weten voordat je op pad gaat.

Elektrische fiets in de winter

Als het koud is, sta je misschien niet meteen te springen om je fiets te gebruiken. Maar: we laten ons natuurlijk niet tegenhouden door wat wind, sneeuw of regen. Maar wil je in de winter ook kunnen genieten van je elektrische fiets? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Het belangrijkste aandachtspunt is de accu. Die is namelijk erg gevoelig voor kou en raakt in de winter een stuk sneller leeg. Met een volle accu kom je in de winter ongeveer 30 procent minder ver dan in de zomer.

Lees ook:
Meer e-bikes gestolen: zo voorkom je (hopelijk) dat die van jou de volgende is

Voorkom diepontlading

Een minder krachtige accu in de winter is op zich niet zo’n probleem, maar een kapotte accu wel. Als een elektrische fiets lange tijd niet gebruikt wordt, kan een diep ontladen accu ontstaan. Deze is vervolgens niet meer te gebruiken. Om diepontlading te voorkomen – en daarmee een paar honderd euro voor een nieuwe accu te besparen – is het belangrijk om je fiets in de winter goed te onderhouden. Een paar tips:

  • Bewaar de accu altijd op een droge en warme plek, bijvoorbeeld in huis. Laad de fiets bij voorkeur in een schuur op en niet in huis. Heel soms kan een accu namelijk ontbranden, waarschuwt de ANWB. Neem daarom af en toe een kijkje.
  • Berg een accu nooit leeg op, maar zorg dat hij altijd voor minimaal de helft is opgeladen.
  • Gebruik je elektrische fiets regelmatig, ook in de winter. Lukt dat niet? Laad hem dan minimaal een keer per maand volledig op. Ook als je de fiets niet gebruikt, loopt de accu langzaam leeg.
  • Denk ook aan het display op je elektrische fiets. Staat je fiets vaak buiten? Haal het display er dan vanaf, want deze is gevoelig voor water en kan bevriezen.

Bron | ANWB
Beeld | Getty Images

M50 Cover HR JPG

Margriet 50 ligt in de winkels! Met daarin een heel scala aan surprise ideeën en DIY adventkalenders voor de naderende feestmaand, een groot interview met presentatrice Irene Moors, de leukste tips voor een dagje shoppen in Dordrecht, de lekkerste Thanksgiving-recepten en nog veel meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant