Een elektrische fiets huren? De NS gaat het deze zomer testen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Elektrische fiets huren? De NS gaat het deze zomer waarschijnlijk testen

Ben jij een fietsliefhebber en ben je van plan om deze zomer lange fietstochten te gaan maken? Dan hebben we goed nieuws! De NS wil deze zomer een proef beginnen met de verhuur van elektrische fietsen.

We leggen je uit hoe dat zit.

Elektrische fiets huren

Veel reizigers vroegen zich de afgelopen tijd af wanneer het mogelijk wordt om een elektrische fiets te huren bij de NS. Je kunt namelijk al wel gebruik maken van de gewone OV-fietsen. Aan die vraag van reizigers is nu gehoor gegeven. De vervoerder wil namelijk een jaar lang testen of zogenoemde OV-e bikes bij gebruikers in de smaak vallen. Vier stations zullen in die maanden uitgerust zijn met dertig elektrische fietsen. Op welke stations je de e-bikes precies kunt vinden, is nog niet bekend.

Maar hoeveel gaat het dan kosten om een elektrische fiets een dag te huren? Het zou om een bedrag van 10 euro gaan voor 24 uur. Het idee voor de proef heeft de NS voorgelegd aan consumentenorganisaties, ProRail en gemeenten. Deze partijen reageerden allemaal positief, vertelt de woordvoerster van de NS. Het definitieve besluit moet nog wel genomen worden.

Diefstal elektrische fiets

Toch is er ook een risico, erkent de NS. Aangezien elektrische fietsen de afgelopen jaren steeds populairder zijn geworden, zijn ze óók een hit bij dieven. De kans op diefstal is dus ook een stuk groter dan bij de andere OV-fietsen. De elektrische fietsen worden daarom uitgerust met een gps-tracker. Bij vermissing of diefstal kan de fiets daarmee teruggevonden worden.

Ook wil de NS deze gps-informatie tijdens de proef gebruiken voor onderzoek. Hiermee kan informatie over bijvoorbeeld de reisafstanden, de locatie van de fiets en de snelheid in kaart worden gebracht. Om privacyredenen worden de persoonsgegevens en locatiegegevens apart opgeslagen, stelt de NS. Daardoor weet de leverancier waar de elektrische fiets in kwestie is, maar niet wie op de fiets zit. De NS weet wie op de elektrische fiets zit, maar niet waar die is.

Voor- en nadelen van een elektrische fiets

In het afgelopen jaar zijn er méér elektrische fietsen verkocht, dan fietsen zonder trapondersteuning. Het is dan ook geen gek idee van de NS om deze fietsen te gaan verhuren. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van een elektrische fiets?

De elektrische fiets kent veel voordelen. Zo is de fiets is milieuvriendelijker (én goedkoper) vergeleken met een transportmiddel dat brandstof nodig heeft. Je fietst snel van A naar B waarbij de snelheid kan oplopen tot 25 kilometer per uur. Trappen gaat gemakkelijk, ook als het hard waait, of als je een heuvel op moet. Daarbij is de elektrische fiets erg comfortabel, vanwege de rechte houding die je aanneemt.

Nadelen zijn onder andere de zware accu die je moet opladen. De prijs, onderhoud en reparaties van een elektrische fiets zijn een stuk hoger dan een gewone fiets. Daarnaast is een e-bike is gemiddeld iets zwaarder dan een vergelijkbare normale fiets, bijvoorbeeld als je hem uit een stalling of berging moet halen. Gelukkig hebben de meeste elektrische fietsen een loop- en duwassistentie die je ondersteunt. Dus mocht je zelf niet in het bezit zijn van een elektrische fiets, maar wil je het wel graag een keer proberen, dan biedt deze proef van de NS een goede uitkomst.

Bron | Radar

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden