null Beeld

Eindelijk! Zo krijg je al je wachtwoorden op orde

We weten heus dat het verstandig is om regelmatig onze wachtwoorden te veranderen. Want hoe meer we online regelen, hoe meer er kan misgaan. Maar zie ze maar eens allemaal te onthouden! Margriet ontdekte hoe je dat voor elkaar krijgt: gebruik bijvoorbeeld een wachtwoordenmanager.

We kunnen er echt niet meer omheen: al onze persoonsgegevens en ons geld liggen digitaal voor het oprapen. Een belangijke reden om in 2016 eens en voor altijd je wachtwoordenhuishouding op orde te krijgen. Want hoe meer we online regelen - van een paar nieuwe schoenen tot de belastingaangifte - hoe groter het risico dat iemand onze wachtwoorden kraakt en misbruik maakt van onze gegevens.

Niet voor álles een ijzersterk wachtwoord nodig

Het állerbeste is natuurlijk om voor elke website een ander wachtwoord te hebben, maar dat is bijna niet te doen. Michel van Eeten, hoogleraar internetveiligheid aan de TU Delft, vertelt in nrc next hoe hij het zelf aanpakt: voor diensten die er écht toe doen, zoals zijn DigiD, internetbankieren en e-mailadres, verzint hij een ijzersterk, uniek wachtwoord. Voor alle andere sites gebruikt hij hetzelfde simpele wachtwoord.

Verder geeft hij de volgende tips:

1. Gebruik volzinnen

Gebruik een hele, liefst onlogisch samengestelde zin in plaats van één woord of code. Dat is moeilijker te kraken en bovendien makkelijker te onthouden dan een ingewikkelde code. Als je er één ongebruikelijk karakter aan toevoegt of de klinkers uit de woorden haalt, heb je een sterk wachtwoord. Tip: neem een spreekwoord en wissel de woorden om of haal de klinkers eruit.

2. Minimaal drie soorten karakters

Geeft de website een limiet voor het aantal te gebruiken tekens? Een sterk, kort wachtwoord bevat minimaal drie van de volgende vier soorten karakters: een hoofdletter, een kleine letter, een cijfer en een symbool.

3. Geen persoonlijke gegevens

Gebruik in een wachtwoord nooit namen van jezelf of bekenden, een geboortedatum of andere persoonlijke gegevens, je accountnaam of toetsenbordvolgordes zoals ‘qwerty’ of ‘1234567’.

4. Gebruik hetzelfde wachtwoord nooit twee keer

In elk geval niet bij belangrijke diensten als internetbankieren, e-mail of DigiD.

5. Houd ze voor jezelf

Geef je wachtwoorden nooit aan iemand anders en schrijf ze zeker nergens op.

6. Niet invoeren op andere computers

Voer zo min mogelijk wachtwoorden in op andermans of openbare computers. Dat is niet omdat eigenaren niet te vertrouwen zijn, maar omdat ingevoerde gegevens automatisch opgeslagen kunnen worden. Je weet nooit waar die gegevens via malware terecht kunnen komen.

7. Gebruik een wachtwoordmanager

Een andere goede methode is het gebruiken van een password manager: een programma dat voor iedere site of dienst een ander willekeurig wachtwoord maakt. Dit programma logt automatisch in op sites die je eerder bezocht hebt en je hebt nog maar één wachtwoord nodig: die van het programma. De software biedt geen absolute veiligheid, maar volgens de meeste experts bestaat er 'geen betere methode om zo veel unieke wachtwoorden te gebruiken en te onthouden', aldus nrc next. Wel wordt aangeraden om een wachtwoordmanager te gebruiken die gegevens niet opslaat in de cloud (een plek waar informatie wordt bewaard op het internet), maar op je computer zelf.

Betrouwbare wachtwoordmanagers zijn Keepass (gratis) en 1Password; deze werken zonder cloud.

Bron | nrc next

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden