Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Extra fleurig op je bord of in je glas: déze bloemen kun je gewoon eten

extra-fleurig-op-je-bord-of-in-je-glas-deze-bloemen-kun-je-gewoon-eten.jpg

In een frisse salade, op je boterham, in je drankje, in ijsblokjes… Eetbare bloemen kun je op allerlei manieren toepassen en ze maken een gerecht extra feestelijk. Maar welke bloemen kun je nu het beste eten?

Topbloemen.nl adviseert welke bloemen je kunt eten en hoe je ze in een handomdraai kunt gebruiken.

Bloemen eten?

Heel veel kleine bloemen kun je gewoon eten. En wist je dat je eetbare bloemen vaak gewoon in je achtertuin of in een pluktuin vindt? Je kunt alle kanten op met bloemen op je bord: zo staan viooltjes gezellig in de soep en fleur je met rozenblaadjes een salade of taart op. Van sommige bloemen kun je zelfs thee maken en ook kun je bloemen invriezen, in ijsblokjes. Leuk om je drankje mee op te fleuren! Dit zijn de vijf meest toegankelijke eetbare bloemen:

Rozenblaadjes

Het kan bijna niet misgaan met rozenblaadjes. Je kunt vrijwel alle soorten rozenblaadjes eten, mits ze onbespoten zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in ijsblokjes, maar ook gesuikerd in gebak of rauw in salades. Het ziet er gelijk heel feestelijk uit! De smaak varieert en kan verfijnd of wat krachtiger en zoeter zijn.

Lees ook: Dol op pindakaas? Dan wil je deze boom in je tuin hebben

Viooltjes

Deze vrolijke blaadjes zijn vrij smaakloos en dat maakt ze prima geschikt om zo op te eten. Bijvoorbeeld als decoratie in de soep, op risotto, in een salade of op een taart. Alle soorten viooltjes zijn eetbaar. Ze hebben een zachte, neutrale of lichtzoete smaak.

Lavendel

De geur en smaak van lavendel is sterk, daarom worden ze vaker gebruikt als decoratie dan om op te eten. Wil je het toch eten? Gebruik dan Engelse lavendel. Dit heeft een lichtzoete smaak en is erg lekker in combinatie met ijs of chocolade, maar ook zeker bij hartige gerechten als kaas of kip.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Afrikaantjes

Deze vrolijke bloem smaakt een beetje naar een granaatappel. Dit maakt het een leuke aanvulling op bijvoorbeeld een yoghurt- of smoothiebowl.

Vlierbloesem

In plaats van het sap van de besjes van een vlierbloesem, kun je ook de vlierbloesem zelf gebruiken ter decoratie van je gerecht, drankje of ijs. Ook kun je er heerlijke vlierbloesemsiroop van maken.

Bron | Topbloemen.nl
Beeld | iStock

Margriet extra 5

Meer lezen over buiten zijn, tuinieren en duurzaamheid? De Margriet special Groen & Duurzaam ligt nu in de winkel! Haal ‘m snel in huis of bestel ‘m hier.

Ook interessant