null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Eenzaam door thuiswerken? Deze drie groepen hebben er het meeste last van

Hoewel thuiswerken inmiddels bijna het nieuwe normaal is geworden, voelen veel mensen zich hier eenzaam door. Je collega’s zie je af en toe via een videovergadering, het meeste contact loopt via de mail en alleen voor een wandeling tussendoor of een bezoekje aan de supermarkt kom je nog andere mensen tegen.

Er zijn vooral drie groepen thuiswerkers die de meeste eenzaamheidsproblemen ervaren. En zelfs als je niet de enige in huis bent die thuiswerkt, kun je je onder sommige omstandigheden toch eenzamer voelen.

Eenzaam door het thuiswerken

Veel mensen werken door het coronavirus al maandenlang thuis. De een vindt het misschien af en toe wel lekker rustig zonder die ene collega die nooit stopt met praten, terwijl de ander juist verlangt naar die gezelligheid op kantoor. Of je die ontbrekende collega's mist of niet, in je eentje thuiswerken kan hier erg eenzaam door worden.

Gz-psycholoog Gijs Coppens deed hier onderzoek naar. Aan de hand van een representatieve steekproef van 1.048 mensen bleek dat maar liefst 60 procent de sociale activiteiten en contacten mist. Uit het onderzoek concludeert Coppens dat de onderstaande drie groepen thuiswerkers het meeste last hebben van die eenzaamheid.

Millennials

Mensen die tussen 1981 en 1996 geboren zijn worden ook wel millennials genoemd. Volgens psycholoog Coppens zijn zij opgevoed met het idee dat de wereld maakbaar is. Aan NU.nl legt hij uit dat wanneer voor deze groep iets tegenzit, zij eerder vatbaar zijn voor teleurstelling. Daarnaast hebben ze het volgens hem materieel gezien vaak minder goed voor elkaar dan andere groepen. Als laatste zijn zij vaak met een uitgebreid sociaal netwerk opgevoed, en daar is door het coronavirus moeilijker mee af te spreken. Ook dat maakt hen gevoeliger voor eenzaamheid.

Lees ook: Steeds meer fysieke en mentale klachten door thuiswerken: zó voorkom je ze

Alleenstaande 50+ mannen

Volgens Coppens bestaat de tweede groep thuiswerkers die meer last heeft van eenzaamheid uit alleenstaande mannen van boven de vijftig. Deze komen uit een generatie van competitie in plaats van verbinding. Daardoor lopen zij het sociale aspect op de werkvloer nu mis. Daarnaast zijn over het algemeen vrouwen beter in het organiseren van sociale contacten dan mannen van die leeftijd. Hierdoor maakt een vrouw volgens de psycholoog sneller een praatje in een winkel dan een man, om toch in die sociale behoefte te voorzien.

Gezinnen met spanning

Als laatste hebben mensen met gezinnen waarbij de spanning in huis hoog is meer last van een eenzaam gevoel door het thuiswerken. Coppens legt uit dat deze groep opbloeit in een externe omgeving, bijvoorbeeld op kantoor. Hoewel een thuiswerker binnen deze groep misschien niet alleen thuis is, kan die gespannen sfeer juist tot een eenzaam gevoel leiden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, GGZ Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden