Een witte kerst? Op deze plekken in Nederland is de kans het grootst Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een witte kerst? Op deze plekken in Nederland is de kans het grootst

Halverwege november viel in Nederland de eerste sneeuw. Langzamerhand gaan we richting de feestdagen en rijst de vraag: krijgen we een witte kerst? Time2play was hier ook benieuwd naar en besloot de archieven in te duiken om uit te zoeken waar in Nederland de grootste kans is op een witte kerst.

Met klimaatverandering lijkt de kans op een witte kerst steeds kleiner. De winters zijn warmer en sneeuw komt steeds minder vaak voor. De laatste witte kerst is dan ook alweer een tijdje geleden. In 2010 lag in vrijwel heel Nederland een sneeuwdek van afwisselend vijf tot twintig centimeter. In Zuid-Limburg was dat dek zelfs 30 tot 45 centimeter. Om van een witte kerst te mogen spreken moet wel aan een voorwaarde voldaan worden: in De Bilt moet op beide kerstdagen sprake zijn van een zogenoemd gesloten sneeuwdek. Als er alleen wat vlokjes sneeuw vallen, telt het dus niet. Sinds 1901 hebben we maar acht keer zo’n officiële witte kerst gehad.

Grootste kans op een witte kerst

Hoewel het sneeuwdek in 2010 het hoogst was in Zuid-Limburg, voert de andere kant van ons land de lijst van Time2play aan. Er werd gekeken naar gegevens op weerkaarten en van weerstations van de afgelopen zestig jaar en wat blijkt? In Noord-Nederland was in die jaren het vaakst sprake van een witte kerst. In het Groningse Lauwersoog en Nieuw-Beerta en het Drentse Eelde kwam dit het vaakst voor: maar liefst tien keer. Sinds 1962 vierden ze in Marknesse in Flevoland negen keer kerst in een witte wereld, gevolgd door het Gelderse Deelen en de Houtribdijk. In die plaatsen was er de afgelopen zestig jaar acht keer sprake van een witte kerst.

Minste kans op een witte kerst

Onderaan de lijst bungelen andere plaatsen. Met name in de kustgebieden is minder vaak een witte kerst. De afgelopen zestig jaar was er slechtst twee keer sprake van een witte kerst in Vlieland (Friesland), Vlissingen (Zeeland), Voorschoten (Zuid-Holland) en het Zeeuwse Westdorpe en Wilhelminadorp.

Grootste sneeuwdek

Er werd niet alleen gekeken naar hoe vaak er sprake was van een witte kerst, maar ook naar de hoogte van het sneeuwdek. Voor een dik pak sneeuw moet je toch echt in Limburg zijn, waar het dorpje Ell de lijst aanvoert met een gemiddelde sneeuwlaag van 10,8 centimeter. Wilhelminadorp heeft maar twee keer een witte kerst gezien, maar wel met een gemiddelde dikte van 10,5 centimeter. Op de derde plaats staat weer een Limburgse stad: Maastricht (9,9 centimeter). Het minst dikke pak viel in de afgelopen zestig jaar tijdens kerst in het Noord-Hollandse Berkhout. Hier lag maar 2,8 centimeter sneeuw. Ook in Den Helder, Schiphol en Westdorpe viel maar weinig sneeuw (3,3 centimeter).

Krijgen we een witte kerst?

Misschien wel de belangrijkste vraag: krijgen we in 2022 eindelijk weer een witte kerst? Dat is nog even afwachten. Pas als de feestdagen dichterbij komen, weten we zekerder of we wel of geen sneeuw kunnen verwachten. Goed om te weten: volgens Weeronline is een witte kerst eerder uitzondering dan regel. Voor 2009, toen we ook een witte kerst hadden, was 1981 het laatste jaar met een sneeuwdek tijdens de feestdagen. Het kan dus zomaar dat we nog even moeten wachten tot we weer een witte kerst hebben.

Bron | Time2play, Weeronline

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden