Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een weekmenu volgen zorgt voor veel voordelen: zó begin je ermee

Vooral aan het einde van de dag, wanneer je trek begint te krijgen, is het lastig om te bedenken wat je moet eten. Een weekmenu biedt daarvoor uitkomst. Je plant namelijk wat je eet op welke dag, en daar zitten heel veel voordelen aan!

Hoewel het begin best lastig kan zijn, is het zeker moeite waard.

Weekmenu volgen scheelt tijd

Doordat je weet wat je de hele week gaat eten, hoef je niet meer elke dag na te denken wat moet koken. Dit scheelt je heel wat tijd in de supermarkt. Daarnaast kun je op deze manier gemakkelijk rekening houden met afspraken die je 's avonds hebt. Stel je moet om 19.00 uur sporten, dan kun je in ieder geval op tijd beginnen met koken.

Lees meer:

Deze kleine aanpassingen kunnen helpen met afvallen

Goedkoper

Bij het samenstellen van een weekmenu kun je ook gemakkelijk rekening houden met aanbiedingen van de week. Dat levert je extra voordeel op. Door daarnaast te bepalen wat je wanneer eet, kun je beter plannen welke ingrediënten je nodig hebt. Op deze manier hoef je minder eten weg te gooien.

Gezonder

Wanneer je met een lege maag boodschappen moet doen voor het avondeten, gaat er vaak te veel lekkers mee. Door een weekmenu te maken met een boodschappenlijst is deze kans een stuk kleiner. Door van tevoren na te denken over wat je gaat eten, kun je inspiratie opdoen door in kookboeken te bladeren of op websites te kijken. Dit resulteert in een gevarieerd weekmenu. Kies bijvoorbeeld een dag uit om een nieuw recept uit te proberen, zoals deze spiraaltaart met zoete aardappel, courgette en aubergine.

Aan de slag

Zelf aan de slag met het maken van een weekmenu? Volg dan de volgende tips:

  1. Om te starten met het maken van een weekmenu kies je een vaste dag uit om het menu voor de komende week samen te stellen. Vergeet niet om de agenda’s en planningen erbij te nemen. Op deze manier weet je precies of je veel tijd hebt om te koken of dat het eten op tijd klaar moet zijn.
  2. Zoek op internet of in kookboeken recepten om je weekmenu samen te stellen. Zorg dat er voldoende variatie in zit en dat de maaltijden gezond zijn.
  3. Kijk wat je nog in je koelkast, vriezer en voorraadkast hebt liggen. Verwerk producten die je komende week op wilt maken in je gerechten.
  4. Bekijk de aanbiedingen van de supermarkt, zodat je deze kunt verwerken in je weekmenu.
  5. Plan wekelijks een kliekjesdag in. Je hebt vast nog wat restjes over waarmee je creatief aan de slag kunt om een lekkere maaltijd klaar te maken. Zo voorkom je dat je etenswaren aan het einde van de week moet weggooien.

Bron | Libelle.be

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden