verhaaltje voor slapen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Een verhaaltje voor het slapengaan is dus niet alleen goed voor kinderen

Wie dacht dat fantasievolle verhaaltjes voor het slapen gaan alleen goed zijn voor kinderen, heeft het mis. Ook volwassenen hebben baat bij het luisteren naar een kinderlijk, kort verhaal voordat ze aan hun nachtrust beginnen, zo meldt The New York Times.

Once upon a time…

Waarom ook volwassenen baat hebben bij een verhaaltje voor het slapen

The New York Times-journalist Hillary Richard pleit voor het vaker luisteren naar een bedverhaaltje. Niet alleen kinderen, maar ook volwassen hebben baat bij een verhaal voor het slapen gaan, als je het haar vraagt. Essentieel hierbij is de aard van het verhaal: het moeten simpele verhaallijnen zijn, waarbij veel sprookjesachtige details en een rustgevende sfeer leidend zijn. Dr. Christine Won van universiteit Yale legt de gezondheidsvoordelen als volgt uit: ‘Moeilijke gedachten en zorgen verdwijnen naar de achtergrond, waardoor de adrenaline in je lichaam daalt en het brein in slaapmodus komt. Een verhaal is een nog betere afleiding dan muziek of achtergrondgeluiden.’

Lees ook
Nog even je mail checken na werk? Dít doet het met je hersenen

Luisteren versus zelf lezen

Richard heeft het in haar artikel specifiek over het luisteren naar dergelijke verhaaltjes. Via bijvoorbeeld een meditatie-app, Spotify of een luisterboek vol kleine verhalen. Of het zelf lezen van zo’n verhaal dezelfde gezondheidsvoordelen oplevert is niet onderzocht, maar we kunnen ons voorstellen dat het ‘m bij sprookjes en andere bedverhalen juist in dat voorlezen zit. Bovendien deden verschillende neuropsychologen de afgelopen jaren onderzoek naar de voordelen van luisterverhalen: vooral in tijden van een pandemie levert het veel voordelen voor je mentale gestel. Luisteren naar een verhaal voelt namelijk als gezelschap, en gaat gevoelens van eenzaamheid tegen. Het zou ook verveling, een te hoge hartslag en stress tegen kunnen gaan: hoog tijd om zo’n luisterboek vol sprookjesachtige verhalen te downloaden, dus.

Bron: The New York Times, Flow

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden