Wanneer moet je betalen voor een ambulance? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Een ritje met de ambulance: zoveel kost dat (en in deze gevallen moet je betalen)

Een ritje met de ambulance: je hoopt het niet mee te maken, maar als het nodig is, is het toch fijn dat de ziekenwagen er is. Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten als je met zwaailichten of sirenes opgehaald wordt? Moet je dit uit eigen zak betalen of vergoedt de verzekering dit?

We zochten het uit.

Vergoed in de basisverzekering

In Nederland heeft iedereen als het goed is een zorgverzekering. Deze basisverzekering vergoedt een deel van de medische kosten die je maakt. Maar hoe zit dat met de ambulance? Als het gaat om medisch noodzakelijk vervoer met een ambulance, wordt dit vergoed in het basispakket. Maar wanneer is medisch vervoer noodzakelijk? Het gaat dan om spoedvervoer, bijvoorbeeld als je een ongeluk of hartaanval gehad hebt, of besteld ziekenvervoer, voor mensen die bijvoorbeeld een ziekte of handicap hebben en noodzakelijk liggend vervoerd moeten worden. Voor dit laatste geval heb je een medische verklaring van je huisarts of specialist nodig. Verder wordt vervoer met de ambulance vergoed als je:

 • Naar het ziekenhuis, een zorgverlener of zorginstelling gaat. Hierbij gaat het wel om situaties waarbij de zorg onder de basisverzekering valt.
 • Naar een Wlz-instelling (Wet langdurige zorg) gaat om daar voor een langdurige of korte periode te blijven.
 • Vanuit een Wlz-instelling naar het ziekenhuis, een zorgverlener of andere zorgverlener moet voor een onderzoek, behandeling of de aanschaf van een prothese.
 • Naar je eigen woning of een andere woning gaat als je in je eigen huis niet de juiste verzorging kunt krijgen. Dit geldt ook als je vanuit bovenstaande zorgverleners of -instellingen komt.
 • Jonger dan 18 jaar bent en naar iemand of een instelling gaat voor geestelijke gezondheidszorg. Hierbij moeten de kosten onder de Jeugdwet vallen.

Daarbij is het goed om te weten dat de basisverzekering niet alles vergoedt. Verzekeraars vergoeden namelijk alleen de ritten die maximaal 200 kilometer een enkele reis zijn. Is je ritje in de ambulance langer dan dat? Dan heb je toestemming nodig van je zorgverzekering.

Eigen risico

Zoals je misschien wel weet, is er bij de basisverzekering ook sprake van een eigen risico. Dit is bij het gebruik van een ambulance niet anders. Voor een vergoeding uit je basisverzekering betaal je (in de meeste gevallen) eerst je eigen risico. Moet je vervoerd worden met de ambulance? Dan moet je de eerste 385 euro dus zelf betalen. Heb je jouw eigen risico vrijwillig verhoogd tot maximaal 885 euro? Dan wordt ook dit deel meegenomen bij de vergoeding in de basisverzekering en kunnen de kosten dus hoger uitvallen. Als je je eigen risico al (deels) opgebruikt hebt, dan worden de kosten volledig vergoed of valt het bedrag lager uit. Ook goed om te weten: als de ambulance komt, maar je niet mee hoeft, betaal je geen eigen risico.

Kosten van een ambulance

Maar wat nou als je die ambulance zelf moet betalen vanuit het eigen risico? Bijvoorbeeld omdat je je vrijwillig eigen risico nog niet helemaal gebruikt hebt? Dan is het natuurlijk wel fijn om te weten hoe hoog die kosten kunnen liggen. Dit bedrag is wettelijk vastgelegd en komt neer op 700 euro.

Ander vervoer

Heb je plots ergens last van en ga je met de auto, taxi of het openbaar vervoer zelf naar je zorgverlener toe? Dan vergoedt de verzekering in sommige gevallen dit vervoer ook. Het gaat volgens Rijksoverheid dan om de volgende gevallen:

 • Je krijgt een nierdialyse in een instelling
 • Je krijgt een oncologische behandeling met chemotherapie, radiotherapie of immunotherapie
 • Je kunt je alleen verplaatsen in een rolstoel
 • Je kunt alleen reizen met begeleiding omdat je slecht ziet
 • Je maakt gebruik van vervoer van en naar consulten, onderzoek en controles die nodig zijn voor de oncologische behandelingen, nierdialyses en vergelijkbare situaties die onder de hardheidsclausule vallen
 • Je maakt gebruik van het vervoer als je van en naar consulten, onderzoek en controles gaat, die samenhangen met de behandeling
 • Je bent aangewezen op een dagbehandeling die verleend wordt in een groep en onderdeel is van een zorgprogramma bij geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen (GZSP)

Verder geldt dat zorgverzekeraars altijd een uitzondering kunnen maken. Dit wordt ook wel de hardheidsclausule genoemd. Bij gebruik van ziekenvervoer per auto of openbaar vervoer geldt, in tegenstelling tot vervoer met de ambulance. een eigen bijdrage van 111 euro. Om precies te weten wat je in de bovenstaande gevallen vergoed krijgt, kun je het best contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar. Zij zijn ook op de hoogte van eventuele aanvullende voorwaarden.

Bron | Independer, Rijksoverheid, Promovendum

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden