Een pleidooi: waarom je wat vaker op de grond zou moeten zitten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een pleidooi: waarom je wat vaker op de grond zou moeten zitten

Vaker op de grond zitten voor een betere gezondheid: mij hoef je het geen twee keer te vertellen. Als fervent liefhebber van de kleermakerszit strijk ik vaker op de grond dan op een stoel neer, en dat is een goede gewoonte als we onderzoekers mogen geloven. Op de grond zitten zou namelijk je levensduur verlengen.

Hear, hear!

Vaker op de grond zitten: dit zijn de gezondheidsvoordelen

Genoeg fijne stoelen en een heerlijke bank in mijn huis, maar toch beland ik regelmatig in kleermakerszit op de grond. Met regelmatig verbaasde blikken als gevolg, want ‘Dat zit toch niet lekker?”. Heerlijk juist, als je het mij vraagt. Dat experts nu ontdekken dat op de grond zitten een heel gezonde gewoonte is, komt dan ook als een blije verrassing. Het devies: vaker op de grond zitten zou je levensduur kunnen verlengen. Niet zomaar een statement. Waar het vandaan komt? De onderzoekers keken naar de inwoners van Okinawa in Japan, hét eiland dat bekend staat om de plek met de hoogste levensverwachting ter wereld. Daar is het heel gebruikelijk om minder meubels in huis te hebben, en dat resulteert automatisch in vaker op de grond zitten.

Lees ook:
Kun jij niet in een kleermakerszit zitten? Dít probeert je lichaam je te vertellen

Aan Well + Good legt Dan Buettner, die als journalist jarenlang onderzoek deed naar de plekken op aarde waar mensen het oudste worden, uit wat de link tussen op de grond zitten en langer leven is. En dat is eigenlijk een best simpel antwoord: wie van de grond moet opstaan, is automatisch meer in beweging. In zijn onderzoeken zag hij in Okinawa honderdplussers die regelmatig op de grond neerploffen, en daar ook weer van opstaan. Het resultaat? Meerdere squats per dag en daarmee flexibele spieren, sterkere botten en een betere mobiliteit. Dat dit allemaal ingrediënten zijn voor een betere gezondheid moge duidelijk zijn.

De zittest

Dit onderzoek bevestigt wat dokters al jaren vermoedden: wie zonder al te veel moeite opstaat, leeft langer. De zogeheten ‘zittest’ is niet voor niets een graadmeter van je gezondheid. De bedoeling van deze test is om zonder gebruik te maken van je handen op te staan van de grond, vanuit kleermakerszit. Mensen die dit niet kunnen, zouden volgens onderzoekers een groter risico lopen op vroegtijdig overleden. Uiteraard gaat het dan niet om de kwestie van het opstaan, maar wél om de gezondheidssignalen die bepalen of opstaan mogelijk is. Genoeg reden om die fijne fauteuil vanavond even te laten voor wat-ie is, dus.

Ohja: wie nu regelmatig op de grond neerstrijkt, let beter wel op haar houding. Zó kom je erachter of je een goede houding hebt.

Beeld | Getty Images
Bron | Well + Good

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden