Ken je de 'Living Cocoon' al?  Beeld Loop Biotech
Beeld Loop Biotech

Een natuurlijke uitvaart: dit zijn de opties

Een begrafenis of crematie is een droevig moment waar we helaas allemaal mee te maken krijgen. Bij het einde van iemands leven hoort meestal ook het uitkiezen van een - vaak - houten kist. Maar er zijn ook duurzame alternatieven. Ken je bijvoorbeeld de ‘levende doodskist’ al?

Dat klinkt misschien griezeliger dan het in werkelijkheid is.

De levende doodskist

Bij DELA is nu de ‘levende doodskist’ in het assortiment opgenomen. De ‘Living Cocoon’ bestaat al twee jaar, maar werd tot voor kort meestal alleen gebruikt bij een (natuur)begrafenis. Nu krijgt deze cocon ook groen licht om te gebruiken tijdens een crematie. De levende doodskist bestaat uit het wortelnetwerk van paddenstoelen. Daardoor kan er een kist gemaakt worden die helemaal afbreekbaar is. Deze manier van begraven zorgt ervoor dat dode, organische stoffen worden omgezet in voedingsstoffen voor de aarde. Op die manier wordt je lichaam weer teruggegeven aan de natuur. De grond wordt op deze manier extra ‘voedzaam’ in plaats van dat deze belast wordt. Rondom de dood klinkt dat misschien een beetje gek, voedzaam, maar de bodem kan verrijkt worden dankzij de cocon. Deze helpt om van het overleden lichaam op een effectieve manier compost te maken. Wellicht klinkt dit een beetje luguber, maar op deze manier worden giftige stoffen afgevoerd en wordt de biodiversiteit verrijkt.

De bio-urn

Ook met de bio-urn wordt je lichaam teruggebracht naar de natuur. Niet iedereen vindt een begraafplaats een prettig idee. Sommige mensen willen liever opgaan in de natuur, op een plek waar ze graag kwamen. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald bos waar je met je familie altijd rondwandelde, of aan zee waar je mooie herinneringen hebt gemaakt met je partner. Om dit te realiseren kun je gebruik maken van een bio-urn. Dat is een urn die helemaal biologisch afbreekbaar is. Dat maakt het erg makkelijk om de as op zee uit te strooien of te begraven in een natuurgebied. Zo’n bio-urn wordt helemaal zelf gemaakt door organische materialen te gebruiken. Die zijn allemaal plantaardig of hebben een basis van mineralen. Deze manier is erg vriendelijk voor het milieu.

Groen opbaren van het lichaam

Een andere manier om duurzaam bezig te zijn tijdens een uitvaart is het groen opbaren van het lichaam. Bij een natuurlijke opbaring wordt er nauwelijks tot geen elektriciteit gebruikt. Het lichaam wordt niet gekoeld door middel van een koelplaat of bedkoeling, maar door middel van grassen die onder het lichaam worden geplaatst. Dat gaat wel op een speciale manier: de grassen worden een paar keer per dag besproeid met een mengsel van etherische oliën en water. Daardoor kan het lichaam gekoeld worden zonder koelplaat. De olie zorgt daarnaast voor een frisse geur van het lichaam. Na het gebruik van deze grassen hebben nabestaanden ook de mogelijkheid om deze in hun tuin te plaatsen. Voor sommigen kan dat een mooie herinnering zijn.

Bron | Loop of life, Hetkanwel, DELA

Saskia WinkensLoop Biotech

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden