Margriet logo
Dit weer kun je verwachten in de herfst van 2022 Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Een lange nazomer of natte herfst? Dit zijn de weersverwachtingen in de herfst van 2022

Officieel begint de herfst 23 september pas, maar voor weerkundigen is dat al op 1 september. Hoewel het nog even duurt voordat we het échte herfstweer kunnen verwachten, kunnen we wél alvast kijken naar de weersvoorspellingen van de komende herfst.

Misschien voel je ook al dat het - vooral in de avonden - iets frisser begint te worden na al die hittegolven van deze zomer.

De weersverwachtingen van de herfst in 2022

Volgens Weer.nl zal het weer niet zo snel omslaan. Dat komt omdat de koude zeestroom op de Grote Oceaan stabiel is. Het water is warmer dan normaal, maar dat is de laatste steeds vaker het geval. Deze augustus was één van de heetste ooit. Als we naar september kijken, lijkt het erop dat hogedrukgebieden nog altijd van enorme invloed zijn. Eind augustus draaide de wind in onze omgeving naar het noorden. Waar we eerst te maken kregen met de ene hittegolf na de andere, werd het door deze wind iets frisser: tussen de twintig en vijfentwintig graden.

In de eerste weken van september is de voorspelling dat het hogedrukgebied via Schotland over de Noorse Zee naar het Poolgebied zal trekken. Daardoor ontstaat de kans dat de wind in Nederland gedurende een paar weken vooral uit noordelijke en noordoostelijke richting waait. Omdat het de afgelopen tijd vrij warm was, zullen de temperaturen hierdoor redelijk hoog blijven. Als we kijken naar de neerslag, is het nog altijd een vrij droge periode in Nederland. Dat komt door de grote rol die het hogedrukgebied speelt.

Oktober: een droge en warme maand

Daar komt uiteindelijk wel verandering in: in september zal uiteindelijk het hogedrukgebied minder invloed uitoefenen op ons Nederlandse weer. Dat is in elk geval de voorspelling.

In oktober kunnen we een redelijk droge maand verwachten. Wie zin heeft in iets frisser weer, maar niet in plensbuien, heeft dus geluk als de voorspellingen uitkomen. Oktober wordt niet alleen een droge maand, maar ook een redelijk warme maand. Dan hebben we ook de maand november nog: in deze maand zal volgens de weersvoorspellingen het hogedrukgebied uitrukken boven Europa en dus ook Nederland. Dat is vrijwel elk najaar het geval. Al met al kunnen we een vrij droge en warme herfst verwachten, als we de voorspellingen mogen geloven. Het relatief warme weer zal dus niet zo snel verdwijnen uit Nederland.

Bron | Weer.nl

Saskia WinkensGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden