Kopie ID: hierom niet verstandig  Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Een kopie van je ID mee op vakantie? Hierom is dat niet verstandig

De vraag die altijd door je hoofd gaat als je op vakantie gaat: heb ik alles mee? Om nog zekerder te zijn van je zaak kies je er misschien voor om een kopie te maken van je ID. Dit voor als je het reisdocument alsnog verliest. Alleen is het wel verstandig om een papiertje met al je gegevens zo mee te nemen?

We zochten het voor je uit.

Identiteitsfraude

Een kopie van je identiteitsbewijs maken is volgens de ene persoon wel verstandig en volgens de andere juist weer niet. Het antwoord is dan ook deels subjectief. Maar een kopie maken, wordt over het algemeen niet gezien als een slimme keuze. Waarom?

Je kan nooit zeker weten of je kopie tijdens je reis in handen valt van de verkeerde persoon. Door een kopie van je identiteitsbewijs te maken, kun je dan ook kwetsbaarder worden voor identiteitsfraude. Met alleen je naam, burgerservicenummer en geboortedatum kunnen criminelen al een lening of telefoonabonnement afsluiten. Ook een woning huren is mogelijk als iemand deze gegevens van je heeft.

Een veilige kopie van je identiteitsbewijs maken

Moet je toch een kopie van je identiteitsbewijs aanleveren? Zorg dan dat je dit zo veilig mogelijk doet. Rijksoverheid deelt daarvoor de volgende tips:

  • Zorg dat je Burgerservicenummer onleesbaar is (tenzij het bedrijf wettelijk gemachtigd is om dit op te vragen).
  • Schrijf duidelijk op de kopie dat het om een kopie van je identiteitsbewijs gaat.
  • Noteer op de kopie voor welke instantie deze bedoeld is.
  • Schrijf de datum waarop je die kopie afgeeft erop.

Er bestaat ook een speciale app van de Rijksoverheid, genaamd KopieID, waarmee je zo veilig mogelijk een kopie van je identiteitsbewijs kunt maken. In de app kun je allerlei persoonsgegevens onleesbaar maken, zoals je burgerservicenummer, je pasfoto of je handtekening. Je kunt in de app ook een watermerk plaatsen, waar je bijvoorbeeld het doel van de kopie en de datum kunt noteren. In de app kun je de kopie ook bewaren, zodat je ‘m in de toekomst makkelijk opnieuw kunt gebruiken.

Kopie op vakantiebestemming

Je kan ook op de plek van je vakantiebestemming de gewenste gegevens doorkrassen. Moet je op je vakantie-accommodatie een kopie laten maken van je identiteitsbewijs? Zeg dan dat je bepaalde gegevens wilt doorstrepen. Zo verklein je de kans op identiteitsfraude. In Nederland komt het niet zo vaak voor dat je een kopie van je ID moet maken, maar in het buitenland gebeurt dat wel vaak en dan vooral in hotels. Vaak heeft de receptie genoeg aan het documentnummer en een registratie van het soort identiteitsbewijs.

Bron | MaxVandaag

Sanne van De WeteringGetty Images/EyeEm
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden