Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Een jaar thuiswerken: héérlijk of liever direct terug naar kantoor?

een-jaar-thuiswerken.jpg

Het is vandaag de Dag van de Thuiswerker. Iets wat veel Nederlanders (noodgedwongen) zijn geworden sinds het begin van de coronacrisis. Het begon met een mededeling van premier Rutte dat we een paar weken zoveel mogelijk moesten thuiswerken, maar dat werd maanden en inmiddels zitten sommige mensen al ruim een jaar aan de keukentafel te werken. Hoe bevalt dat?

De één vindt het thuiswerken heerlijk, terwijl de ander al een jaar verlangt naar het moment waarop we weer op kantoor kunnen zitten.

Een jaar lang thuiswerken

Iets meer dan een jaar geleden, op 13 maart 2020, ging het in: vanaf die dag moesten we zo veel mogelijk gaan thuiswerken. Dat was vanaf die eerste persconferentie het dringend en officiële advies van de overheid om de coronacrisis te lijf te gaan. Natuurlijk is het voor veel mensen niet mogelijk om thuis te werken, maar velen pakten op 12 maart vorig jaar al hun belangrijke werkbenodigdheden op kantoor in om te gaan thuiswerken. In eerste instantie zou het voor een paar weken zijn, maar die weken werden maanden en inmiddels zitten veel van ons al meer dan 365 dagen thuis.

Lees ook:
Thuiswerken in coronatijd: ‘Het eerste serviesstuk vloog door de kamer’

Jullie ervaringen met een jaar thuiswerken

Op onze Facebookpagina vroegen we naar jullie ervaringen, waar we uiteenlopende reacties kregen. De één vindt het heerlijk om aan de keukentafel te zitten werken, terwijl een ander liever per direct weer fulltime op kantoor zit.

Zo werkt Mickey het hele jaar al thuis en bevalt het haar prima. “Ik ben beter geconcentreerd en krijg veel meer voor elkaar. Overleg is efficiënter. Wat mij betreft blijft het zo en kunnen noodzakelijke ontmoetingen ook op een andere plek dan kantoor.” Bianca werkt inmiddels ook al een jaar thuis, en vindt het daarentegen naar eigen woorden ‘waardeloos’. Ze vindt het vervelend dat het veel ruimte kost in huis en mist het gewone contact met haar collega’s. Ze zou zelfs liever gisteren, dan vandaag al weer terug naar kantoor gaan.

Voor Laura heeft het voor- en nadelen. Zo vindt ze de afname van reistijd heel fijn, net als de mogelijkheid om eigen tijd indelen. Maar tóch zou ze liever naar het werk gaan. “Ik mis de sociale contacten met mijn collega’s best wel. Ik werk veertig uur per week en de muren komen nu wel op me af.” Maar ze accepteert ook dat het even niet anders kan, want ze is “dankbaar dat ik nog kan werken.”

Lichamelijke klachten door thuiswerken

Maar hoe lekker het soms ook kan zijn om af en toe eens een wasje tussendoor te doen: een jaar lang thuiswerken zorgt bij veel mensen wel voor de nodige lichamelijke klachten. Fysiotherapeut Martijn van Soest van Fysiotherapie Utrecht Oost zegt dat hij de laatste maanden steeds meer mensen met nek-, rug-, elleboog- of schouderpijn ziet. Mensen die klachten hebben, omdat ze thuis in een verkeerde houding werken. Alhoewel: het gaat niet zozeer om de verkeerde houding, maar omdat mensen te lang stilzitten. Regelmatig even opstaan, even een kort stukje wandelen of ergens anders gaan zitten, kunnen volgens Van Soest al een groot verschil maken. Meer van zijn tips lees je in de blog die hij speciaal voor Margriet schreef.

Lees ook:
Waarom je blaas slapper kan worden door thuiswerken (en hoe je dat voorkomt)

Ook de Margriet-redactie werkt thuis

Wist je dat elke Margriet die je sinds eind maart 2020 gelezen hebt, ook helemaal vanuit onze huis-, slaap- en woonkamers gemaakt is? Net als alle specials en alle artikelen die je op onze website gelezen hebt. Want ook de Margriet-redactie is al een jaar aan het thuiswerken. Benieuwd hoe onze werkplekken eruit zien?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Ook interessant