Hypotheek afsluiten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Een hypotheek afsluiten op latere leeftijd: hier moet je op letten

Wil je op latere leeftijd nog een huis kopen? En vraag je je misschien af of je nog wel een hypotheek kunt krijgen? Dan is er goed nieuws. Er is geen maximale leeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Wel zijn er een aantal zaken waar hypotheekverstrekkers naar kijken.

Marga Lankreijer, werkzaam bij Independer als hypotheekexpert, vertelt wat de mogelijkheden zijn als je op latere leeftijd nog een hypotheek wilt afsluiten.

Pensioeninkomen

Als je van plan bent een hypotheek af te sluiten, wordt er altijd gekeken naar je inkomen en de waarde van de woning, stelt Marga. Ben je gepensioneerd of nader je de pensioengerechtigde leeftijd? Dan wordt er gekeken naar je pensioeninkomen. “De hoogte van je opgebouwde pensioen is dan van belang, maar ook wanneer je met pensioen gaat. Vanaf 57 jaar wordt de maximale hypotheek op basis van je pensioeninkomen berekend,” legt Marga uit.

Binnen nu en 10 jaar met pensioen

Ben je niet ouder dan 57 jaar en ga je in elk geval de komende tien jaar nog niet met pensioen, dan gelden er dezelfde voorwaarden als voor iedereen. Bereik je binnen nu en tien jaar de AOW-leeftijd en ben je van plan om binnen deze periode ook met pensioen te gaan? In dit geval wordt het pensioeninkomen meegenomen in de berekening. Ben je 57 of ouder, maar nog niet met pensioen? Dan is het lastiger om een hypotheek te krijgen. Marga: “Je gaat dan een terugval krijgen in je inkomen wanneer je met pensioen gaat.”

Werkelijke maandlasten

Naast het pensioeninkomen, wordt er bij senioren ook vaker gekeken naar de werkelijke maandlasten, stelt Marga. “Mocht je net geen hypotheek kunnen afsluiten met je pensioeninkomen, dan kan er soms gekeken worden naar wat de werkelijke maandlasten zijn van de hypotheek van de nieuwe koopwoning. Daarbij wordt rekening gehouden met het inkomen dat al zeker is na pensionering. Zijn de nieuwe bruto maandlasten lager of gelijk aan de bruto maandlasten van je huidige hypotheek? Dan is een nieuwe hypotheek in sommige gevallen wel mogelijk.”

Wel of niet verhuizen in de toekomst

1. Niet verhuizen

Heb je op dit moment een hypotheek en ben je niet van plan om te verhuizen? Dan is het volgens Marga verstandig om te gaan kijken naar de toekomstplannen. “Als je bijvoorbeeld je huis nog wilt verbouwen en daarom je hypotheek wilt verhogen, dan is het verstandig om dat voor je 57ste levensjaar te doen. Vanaf deze leeftijd kan je pensioeninkomen namelijk lager zijn.”

Het rentepercentage voor je hypotheek kun je voor verschillende rentevaste perioden vastzetten. Dit kan variëren van een maand tot 30 jaar. “Loopt deze renteperiode binnenkort af? Dan is het belangrijk om te kijken of je deze weer lang gaat vastzetten of niet. Het is daarom verstandig om in gesprek te gaan met de hypotheekadviseur. Hij of zij kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn.”

2. Wel verhuizen

Mocht je wel van plan zijn om te gaan verhuizen en een nieuwe hypotheek kiezen, dan is het volgens Marga verstandig om te kijken voor hoelang je een rentevaste periode afsluit. “Senioren hebben vaker een overwaarde van hun oude woning, waardoor ze makkelijker doorstromen naar een volgende woning. In de meeste gevallen blijven ze dan in het volgende huis wonen totdat het niet meer mogelijk is. Als je zekerheid zou willen, zet je de rentevaste periode voor langere tijd vast.”

Waarom heb je dan meer zekerheid? Marga geeft aan dat wanneer je de renteperiode langer vast zet, je zeker weet dat je de maandlasten kunt blijven betalen met het inkomen dat je hebt. “Loopt de rentevaste periode af als je bijvoorbeeld 70 bent en schieten de maandlasten dan omhoog doordat de rente veel hoger is op dat moment, dan kun je in de problemen komen. Met een wat langere rentevaste periode ben je dus zekerder van betaalbaarheid van je hypotheek,” aldus Marga.

Website van het Jaar 2022

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Bron | Consumentenbond, Regiobank

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden