Margriet logo
Een gasketelwet voor veiligere cv-ketels: wat betekent het voor jou? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Een gasketelwet voor veiligere cv-ketels: wat betekent dat voor jou?

Op 1 april gaat de nieuwe gasketelwet in. Deze moet ervoor zorgen dat cv-ketels veiliger worden en het aantal ongevallen door koolmonoxide afneemt. Wat betekent dit voor je portemonnee?

In 2015 werd een rapport gepubliceerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dit rapport over de koolmonoxiderisico’s bij cv-ketels kende een verontrustende conclusie: een groot deel van de ongevallen met koolmonoxide worden veroorzaakt door cv-ketels. Dit zou komen door het handelen of nalaten daarvan door installateurs, aldus de Rijksoverheid.

Gasketelwet

En dus werd het tijd voor nieuwe regels. Want niet alleen bij oude cv-ketels kunnen gevaren ontstaan, ook bij moderne ketels die goed onderhouden zijn, is koolmonoxidegevaar volgens het AD niet uit te sluiten. Elk jaar overlijden zo’n tien tot twintig mensen aan de gevolgen van het giftige gas. Daarnaast belanden ook nog eens honderden mensen in het ziekenhuis na een koolmonoxidevergiftiging. Om dat te voorkomen moet het onderhoud van cv-ketels veranderen. Daarom zijn nieuwe certificeringsregels voor monteurs opgesteld, ook wel de gasketelwet genoemd. Monteurs moeten beschikken over een geldig certificaat, waarvoor ze een opleiding moeten volgen en ze hebben andere meetinstrumenten nodig. De kosten voor dit alles bedragen volgens het AD ongeveer € 2500 per monteur. Tijdens het onderhoud moet een monteur koolmonoxide meten in het rookkanaal én in de ruimte waar de ketel hangt. Zijn de waarden te hoog? Dan moeten de ketel en/of de rookgasafvoer aangepast worden.

Wat betekenen de nieuwe regels?

Maar wat betekenen al deze nieuwe regels voor de consument? Je kunt denken aan hogere kosten voor een onderhoudsabonnement. Volgens het AD stijgen de onderhoudskosten bij meerdere bedrijven met ongeveer € 30 per jaar, inclusief de inflatie. Andere bedrijven hanteren een andere constructie: zij rekenen eenmalige certificeringskosten van ongeveer € 20 per gastoestel. Dat betekent niet dat je bij alle aanbieders extra geld moet betalen voor het onderhoud. Het AD sprak Mirjam Visser van het bedrijf Feenstra, waar de jaarlijkse onderhoudskosten met 2,7 procent omhooggaan. “Wij werkten altijd al conform de nieuwe wetgeving. Er is er wel iets meer administratie om te verwerken,” aldus Mirjam. “Ook oudere rookgasafvoeren mogen blijven bestaan, mits ze destijds conform de toen geldende eisen zijn aangelegd; tenzij de monteur zegt ‘dit is niet meer veilig’.”

Als je in een huurhuis woont, kan het zijn dat je van de verhoogde kosten weinig merkt. In de meeste gevallen is een huurbaas of huiseigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de cv-ketel.

CO-vrij-certificering

Als je een onderhoudsbedrijf inschakelt, is het goed om te kijken naar de certificering die ze hebben. Als een installateur beschikt over de CO-vrij-certificering, dan voldoet deze aan de nieuwe regels en is het risico op een koolmonoxideongeval minimaal. Als een bedrijf deze CO-certificering niet heeft, mag deze vanaf 1 april officieel niet meer aan de ketel sleutelen. Dit betekent ook dat je zelf niet meer aan de slag mag gaan met onderhoud. Hierover zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: “Dat was altijd al een slecht idee, maar zelf klussen aan cv-ketels is voortaan wettelijk verboden en zelfs strafbaar.” Wil je zeker weten dat het bedrijf dat je inschakelt gecertificeerd is? Kijk dan op co-wijzer.nl.

Onderhoud is niet verplicht

Goed om te weten: onderhoud aan je cv-ketel is niet verplicht. Dat betekent dus dat je niet altijd met deze hogere kosten te maken krijgt. Het is wel verstandig om je cv-ketel geregeld te laten onderhouden, om de kans op storingen te verkleinen, de levensduur te verlengen en de energiezuinigheid van het apparaat te garanderen. Daarnaast kan het onderhoud de kans op koolmonoxidevergiftiging verkleinen of dit zelfs voorkomen. Als je een brand- en/of opstalverzekering hebt, kan periodiek onderhoud aan de cv-ketel verplicht zijn. Ook als je recht wilt houden op garantie op de ketel, moet je deze laten onderhouden. Hoe vaak dit nodig is, wordt voorgeschreven door cv-ketel fabrikanten. Houd je deze voorschriften niet aan? Dan vervalt de garantie, aldus Kemkens.

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden