Margriet logo
We vieren het leven tot en mét het eind Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Een borrel bij de uitvaart: afscheid wordt persoonlijker en zonder koffie en cake

Veel nabestaanden kiezen voor een borrel bij de uitvaart in plaats van koffie en cake. Nederlanders willen steeds vaker het leven van hun geliefde vieren bij het afscheid. Leon Schouten van uitvaartverzekeringwijzer.net legt uit hoe dit de afgelopen jaren is veranderd.

Volgens Schouten waren er vroeger weinig keuzes bij een uitvaart. “Je nodigde een hele grote groep mensen uit in de kerk en dat was het meestal. Het was niet erg persoonlijk. Als we bijvoorbeeld ook kijken naar de ontwikkeling in de trouwbranche van de afgelopen jaren, dan zien we dat er ook hier veel is veranderd. Tegenwoordig is alles mogelijk. Als je nu gaat trouwen word je overspoeld met keuzes en krijg je bijna keuzestress.”

Alles wordt persoonlijker

“Hoewel de uitvaartbranche ouderwetser en traditioneler is dan andere branches, kiezen steeds meer mensen ook bij een afscheid voor een persoonlijke invulling. Dit zien we als we kijken naar gekozen locaties. Nabestaanden kiezen plaatsen die bij hun geliefde passen. Zo zijn er uitvaarten op een boot, in een theater, of in een kroeg, alles om dichter bij de overleden geliefde te blijven.”

Na corona

De nasleep van corona speelt volgens Schouten ook een grote rol. “We werden verplicht om voor een kleiner gezelschap te kiezen. Hierdoor werd een uitvaart echt family first en niet te pompeus. Toen is doorgedrongen dat niet iedereen op zo’n speciale dag aanwezig hoeft te zijn. Je familie en anderen waarmee je de hechtste band hebt, zijn voor veel mensen genoeg.” Volgens hem zijn we kritischer gaan nadenken over wie zij écht bij hun afscheid zouden willen.

Het helpt bij de verwerking

Toch wordt er volgens hem nog te weinig over gesproken over de wensen van een uitvaart. “Het is voor velen een ver-van-hun-bedshow en geen leuk onderwerp om over te praten. Pas wanneer de nood hoog is of het te laat is, gaan zij praten over de dood. Helaas weten veel Nederlanders niet van hun partner wat zij na hun overlijden zouden willen.”

Schouten zegt dat er ook nabestaanden zijn die na de uitvaart te maken krijgen met psychische problemen en zich afvragen of ze het wel goed hebben gedaan. “Als er gekozen is voor een onpersoonlijke locatie, vragen zij zich af of hun geliefde dit wel had gewild.” Er moeten volgens hem in de week van het overlijden zoveel keuzes gemaakt worden, dat ze door de bomen het bos niet meer zien. “Als nabestaanden al zo veel mogelijk weten, neemt dit de onzekerheid weg en is de uitvaart een persoonlijker afscheid.”

Julie Van der EerdenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden