PREMIUMLifestyle
Econoom legt uit: dit verandert er per 1 juli in je portemonnee
Benzine, boodschappen, energie: het leven wordt duurder en duurder. Vanaf 1 juli verandert het een en ander in je portemonnee. Welke prijsstijgingen en -dalingen kunnen we verwachten?
Samen met ING-econoom Marten van Garderen zetten we de belangrijkste veranderingen in juli op een rij.
Energiebelasting gaat omlaag
Vanaf 1 juli gaat de belasting op energie, zowel stroom, gas als stadsverwarming, omlaag van 21 naar 9 procent. Op dit moment zijn de energieprijzen, mede door de oorlog in Oekraïne, enorm hoog. We merken allemaal iets van deze belastingverlaging, maar niet allemaal op hetzelfde moment. “Dat hangt ervan af of een energieleverancier de verlaging al doorvoert in het voorschot of pas bij de verrekening aan het eind van je contract”, legt Van Garderen uit.
Volgens de econoom is het compenseren van de energierekening van álle Nederlanders niet de oplossing. “Het is logischer om alleen de groep met een kleinere portemonnee en zonder buffer te compenseren”, legt hij uit. “Algemeen compenseren is zonde van het geld. Op deze manier schuiven we de rekening alleen maar door.” Met andere woorden: het geld dat we nu hierdoor minder betalen, komt uiteindelijk toch voor onze rekening. Deze maatregel duurt vooralsnog tot het einde van het jaar.
Minimumloon gaat omhoog
Het minimumloon gaat per 1 juli omhoog. Mensen boven de 21 jaar krijgen straks 11,26 euro bruto per uur, op basis van een 36-urige werkweek. Dat komt neer op een stijging van 20 cent per uur. Er gebeuren met het minimumloon twee dingen, vertelt Van Garderen. “Per 1 juli gaat het om een reguliere verhoging van uitkeringen, waaronder het minimumloon. Alles wordt elk jaar een paar procent duurder, dus als de uitkering gelijk blijft, kun je elk jaar minder kopen voor hetzelfde geld.”
In de komende jaren gaat het minimumloon verder omhoog. “In 2023, 2024 en 2025 wordt het minimumloon in totaal met 7,5 procent verhoogd. Dat komt bovenop de reguliere verhoging. Dit zou eerst een jaar later gebeuren, maar vanwege de hoge inflatie is het plan naar voren gehaald.”
Huur gaat omhoog
De kans is groot dat je vanaf 1 juli meer gaat betalen voor je huurwoning. Woningcorporaties mogen de huur met maximaal 2,3 procent verhogen. In de vrije sector gaat het om een verhoging van maximaal 3,3 procent. “Vanwege de coronacrisis maakten woningcorporaties vorig jaar een uitzondering, maar dat je huur elk jaar omhooggaat, is heel normaal.”
Pensioenfondsen verhogen uitkeringen
Een aantal grote pensioenfondsen, waaronder ambtenarenfonds ABP en metaalfonds PME, verhogen per 1 juli de pensioenuitkeringen. Voor de meeste pensioenfondsen is het de eerste keer in lange tijd dat ze een verhoging doorvoeren.
Meer veranderingen
Eerder dit jaar vertelde Van Garderen aan Margriet welke supermarktproducten hard in prijs stegen en wat daarvan de oorzaak was. Voorlopig zullen we de inflatie blijven merken in de supermarkt. “We zien de inflatie op steeds meer plekken terug. De prijzen van producten worden hoger, omdat het steeds duurder wordt om ze te maken. Denk aan energie, dat wordt gebruikt om een winkel te verwarmen, of benzine om producten te vervoeren. Een deel van die hoge kosten wordt doorbelast aan de consument.”