Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Wat is beter voor het milieu: een echte of neppe kerstboom?

dit-is-het-beste-moment-om-een-kerstboom-te-kopen.jpg

Het is weer kerstbomentijd. En wat is nu beter voor het klimaat: een echte kerstboom aanschaffen of een nepperd neerzetten?

Het antwoord is best verrassend. De een is namelijk niet veel belastender of minder belastend voor het milieu dan de ander.

25 kilometer autorijden

Welk type kerstboom de meeste impact heeft, is volgens Milieu Centraal niet bekend. Zowel een echte als een kunstkerstboom hebben een klimaatimpact die gelijkstaat aan het afleggen van ongeveer 25 kilometer met een personenauto. Dit komt door de productie van de kerstboom en het transport ervan. Het gaat dus niet om een heel zware milieubelasting, maar alle beetjes helpen. Met deze maatregelen kun je de impact op het klimaat zo veel mogelijk beperken.

1. Herplant of -gebruik een kerstboom

Als je lang met je boom doet, is dat beter voor het milieu. Probeer een echte naaldboom na de feestdagen daarom te herplanten. Let er bij de aankoop op dat je een boom met een grote kluit in een pot kiest en geef hem veel water. Wil je een kunstkerstboom? Koop dan een tweedehandse of doe zo lang mogelijk met het exemplaar dat je al hebt. De gemiddelde kunstkerstboom gaat tien jaar mee.

2. Huur een echte kerstboom

Huren is de meest milieuvriendelijke optie als je voor een echte kerstboom wilt gaan. Deze bomen worden, nadat jij ze vrolijk versierd in de woonkamer hebt gehad, weer terug geplant. Soms betaal je, net als bij plastic flessen, statiegeld dat je terugkrijgt als je ‘m weer inlevert. Je kunt online opzoeken of er bij jou in de buurt huurbomen beschikbaar zijn. Gemiddeld worden dit soort huurbomen drie tot vijf kersten uitbesteed. Dan moeten ze helaas echt worden weggegooid.

Lees ook:
Dít is het beste moment om een kerstboom te kopen

3. Verbrand geen kerstbomen

Is een naaldboom ‘op’, breng ‘m dan naar de milieustraat, en gooi ‘m dus niet op de grote hoop die vaak van kerstbomen wordt gemaakt om ze te verbranden. Dat is namelijk veel vervuilender dan wanneer je de boom naar de gemeentereiniging brengt. Vanuit de gemeente komt je oude kerstboom keurig bij de afval-energiecentrale terecht. Dat is belangrijk, zeker als je een duurdere kerstboom met brandvertragers hebt gekocht. Wanneer dergelijke bomen worden afgebrand, komen er giftige stoffen vrij. In een energiecentrale worden die stoffen opgevangen, zo komen ze dus niet in het milieu terecht.

Heb je een boom met brandvertragers in huis, geef ‘m dan elke week water, besproei de takken en zet ‘m niet bij de verwarming of vlak bij een felle lamp. Zo voorkom je dat hij uitdroogt en kan gaan smeulen. Want dat is met die giftige stoffen natuurlijk geen goed idee.

4. Gebruik ledlampjes in je kerstboom

Een echte of een nepperd, het zijn vooral de lampjes tussen de takken die het zo gezellig maken om een kerstboom in huis te hebben. Maar zeker als je die verlichting overuren laat draaien en ook ’s nachts laat branden, is dat behoorlijk belastend voor het milieu. Investeer daarom in ledlampjes, die zijn veel energiezuiniger. Dat scheelt ook in de energierekening.

En, wat wordt het dit jaar: een echte boom of een nepperd?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Milieu Centraal
Beeld | iStock

Ook interessant