Margriet logo
Echt waar: deze 16 voorwerpen zijn smeriger dan de toiletbril Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Echt waar: deze 12 voorwerpen zijn smeriger dan de toiletbril

Toiletbrillen staan erom bekend dat ze veel bacteriën bij zich dragen, daarom worden ze grondig schoongemaakt. Toch zijn er meer voorwerpen die dezelfde aandacht verdienen, omdat ze nóg meer bacteriën bevatten dan de wc-bril. En waarschijnlijk heb je er vandaag al meerdere aangeraakt.

1. Vaatdoekjes en sponzen

Natte vaatdoekjes en schuursponsjes zitten vol met bacteriën. Als deze met eten in aanraking komen, kun je ziek worden. Je spons is gemaakt om water en zeep vast te houden, maar hierdoor houdt deze ook etensresten en bacteriën vast. Als je er vervolgens je aanrecht mee schoonmaakt, verspreid je een fijne laag van bacteriën over de oppervlakken. Vaatdoekjes en sponzen bevatten gemiddeld de grootste hoeveelheid bacteriën in huis, vooral omdat ze niet zo vaak worden vervangen als zou moeten. De spons alleen afspoelen met heet water, zal hem niet schoon krijgen. De sponzen moeten worden schoongemaakt in de vaatwasser of laat ze in azijn weken. Het best kun je ze elke paar weken vervangen. Van een vaatdoek kun je vaker een nieuwe pakken, liefst elke dag, zodat je minder risico loopt op een voedselinfectie. Was het vaatdoekje vervolgens op zestig graden of hoger, zodat de bacteriën worden gedood.

2. Afstandsbediening

De afstandsbediening is misschien wel één van de grootste bacteriebommen in het huis. De bacteriën die voordat je begon met zappen aan je handen zaten, verzamelen zich erop. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat iedereen eraan zit en dat kruimels en viezigheid er makkelijk in vast gaan zitten. Neem de afstandsbediening eens af met alcohol om hem goed te ontsmetten.

3. Mobiele telefoon

Hoe vaak maak jij je telefoon schoon? Waarschijnlijk niet vaak genoeg. Op een telefoon zitten tien keer meer bacteriën dan op een toiletbril, maar ze worden vaak overgeslagen tijdens de schoonmaakroutine. Schadelijk zijn de bacteriën op het toestel niet. Een desinfecterend doekje is voldoende om de mobiel zo schoon mogelijk te houden. Als je naar de badkamer gaat, kun je je telefoon beter niet meenemen. Hier kan het toestel ook andere bacteriën oppikken. En daar kunnen wel ziektekiemen tussen zitten...

4. Snijplanken

Terug naar de keuken, waar zich nog een bacteriebom schuilhoudt: de snijplank. Er zijn duizenden soorten bacteriën overal om ons heen, maar minder dan één procent van de bacteriën zal je ziek maken. De meeste van die ziekmakende bacteriën worden aangetroffen in de keuken. Om kruisbesmetting te voorkomen, is het belangrijk om rauw en gaar eten goed te scheiden. Snijd vlees daarom altijd op een aparte snijplank. Na gebruik spoel je de plank goed af met sop en heet water. Vergeet niet om de plank af te drogen, want als een snijplank vochtig blijft, ontstaan er nog meer bacteriën.

5. Tandenborstel

Bacteriën zijn dol op vochtige gebieden, dus ook je tandenborstel ontsnapt er niet aan. Ligt je tandenborstel ook nog eens in een badkamer waar zich een toilet bevindt, dan is deze extra vies. Uit onderzoek van de universiteit van Arizona blijkt dat met het doorspoelen van het toilet druppeltjes van bacteriën en virussen door de lucht zweven. Het duurt daarna twee uur voordat ze neerdalen, onder andere op je tandenborstel. Plaats altijd het deksel op het toilet voordat je gaat doorspoelen en plaats je tandenborstel zo ver mogelijk van de wc vandaan.

6. Etensbak van je huisdier

Een andere vieze plek is de kom van je huisdier. Als je hond een wc-bril zou likken, levert dat ongeveer 50 bacteriën per vierkante centimeter op. Maar als hij de binnenrand van zijn onschone kom likt, neemt hij ongeveer 352 bacteriën per vierkante centimeter op. En welke hond likt slechts een centimeter? Ook het speelgoed van je maatje is een bron voor viezigheid. De speeltjes houden overgebleven voedselresten en het vieze speeksel van je huisdier vast na een speelbeurt. De kom en het speelgoed van je huisdier beginnen ook slecht te ruiken als de bacteriën lang aanwezig zijn. Kommen moeten na elke maaltijd met warm water en zeep worden gewassen. Gooi ook de speeltjes regelmatig in de wasmachine.

7. Deurknop

De meeste bacteriën zitten op onze handen en daar maken we deuren mee open. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat een deurkruk een broeinest van bacteriën is. Maar het zijn niet alleen deurknoppen. Ook handgrepen en lichtschakelaars in huis zullen wemelen van de bacteriën. Een snelle veeg met een desinfecterend doekje zal het probleem verhelpen. Zorg er wel voor dat je één doekje per kamer gebruikt.

8. Tapijt

Op een tapijt of een vloerkleed zitten vierduizend keer meer bacteriën dan op een toiletbril. Bacteriën houden ervan om dode huidcellen te snacken. Gezien het feit dat de gemiddelde persoon elk uur ongeveer anderhalf miljoen dode huidcellen verliest, verandert je tapijt in een all-you-can-eat restaurant voor bacteriën. Voeg hier de voedseldeeltjes, huidschilfers en haren van huisdieren en pollen aan toe en ze willen nooit meer weg. Ongeveer tweehonderd duizend bacteriën leven in elke vierkante centimeter van je vloerkleed. Bescherm je gezondheid door het tapijt minstens eenmaal per week te stofzuigen met behulp van een vacuüm met een HEPA -filter, dat deeltjes vangt. De stofzuiger zal de bodem van het tapijt niet helemaal kunnen bereiken. Stoom daarom minstens één keer per jaar je kleed, om het goed te reinigen.

9. Schone was

Je vuile ondergoed bevat meer dan honderd miljoen E. coli bacteriën, die naar je wastrommel overgebracht worden. Deze vormt daardoor een broedplaats waar andere kleding de dupe van wordt. Hoe voller de wasmachine, hoe erger. Water vestigt zich onderaan en creëert de vochtige omgeving die bacteriën liefhebben. Dit zou bij je wc-bril niet kunnen, want die is te droog om een zeer grote bacteriepopulatie te ondersteunen. Desinfecteer minstens één keer per maand je wasmachine met bleekmiddel. Om bacteriën te voorkomen kun je je ondergoed afzonderlijk met heet water wassen.

10. Koelkastlades

Een van de plaatsen in de keuken waar de meeste ziekteverwekkende micro-organismes worden aangetroffen, is de groentela. Door de resten die worden achtergelaten door het voedsel, kun je vervelende bacteriën overhouden. Om dit te verminderen, kun je regelmatig deze lade legen en schoonmaken met warm water.

11. Koffiezetapparaat

Gezien de donkere, vochtige locatie, is het niet verwonderlijk dat de binnenkant van je koffiezetapparaat een uitstekende locatie is voor bacteriën, schimmel en meeldauw om te groeien. Het koffiezetapparaat is zelfs een van de meest vieze items in huis. Maak daarom maandelijks je koffiezetapparaat schoon. Lees de gebruikershandleiding voor specifieke instructies voor jouw model.

12. Herbruikbare boodschappentas

Ze zijn misschien beter voor het milieu, maar zonder ze schoon te houden niet beter voor je gezondheid. Elke keer dat je de herbruikbare tas gebruikt, kunnen nieuwe voedselresten bacteriën in de tas achterlaten. De lege tassen worden vaak opgeslagen in de auto en dit kan, vooral op een hete dag, zorgen voor extra groei van bacteriën. Om dit te voorkomen kun je tassen die gebruikt worden voor vlees, groente of andere rauw etenswaar, na elk gebruik wassen. Desinfecteer stoffen tassen door ze met heet water en zeep te wassen en plastic tassen af te vegen met een sterk desinfectiemiddel.

Bron | The Healthy & The Spruce

Julie van der EerdenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden