Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Is een duur basic wit T-shirt van betere kwaliteit dan een goedkoop shirt?

t-shirt.jpg

Als je veel voor iets moet betalen, hoop je dat dit te merken is aan de kwaliteit. Maar is een duur basic wit T-shirt altijd beter? En blijft het langer mooi dan een shirt waarvoor je stukken minder neertelt? 

En hoe kun je zelf met het blote oog bepalen of een kledingstuk van goede kwaliteit is of dat veel betalen zonde is van het geld?

Stof grootste kostenpost

De verkoopprijs van een T-shirt is afhankelijk van verschillende factoren. Je betaalt soms natuurlijk puur voor het merk. Maar dat merk en de arbeidskosten vallen in het niet bij het geld dat materialen kosten. “De stof is de grootste kostenpost van de meeste kleding,” legt de Amerikaanse professor Margaret Bishop uit aan The Huffington Post. “En de vezels waaruit een stof is opgebouwd, vormen daarbinnen weer de grootste kostenpost.” Bishop is werkzaam bij The Fashion Institute of Technology en een echte textielkenner.

Katoen in de mix

Als voorbeeld neemt ze katoen, een van de meest gebruikte stoffen voor een basic wit T-shirt. Bestaat een kledingstuk uit honderd procent biologisch katoen, dan zal dat terug te zien zijn in de prijs. Een item gemaakt van een mix van katoen en synthetische stoffen zoals polyester, is goedkoper. En als er elastiek aan het katoen is toegevoegd om voor meer stretch te zorgen en het kledingstuk langer mooi te houden tijdens het dragen en in de was, wordt het juist weer duurder.

Borstelen en kammen

Dan is er nog de prijs die de productie met zich meebrengt. Die stijgt als de vezels worden geborsteld voordat de betreffende stof tot een kledingstuk wordt vermaakt. Zeker als de stof hierna ook nog eens wordt gekamd, waarbij korte vezelstukjes worden verwijderd om het uiteindelijke T-shirt gladder te maken, drijft dat de prijs op. En dat is volgens Bishop en andere experts terecht, want dankzij deze processen krijg je een shirt van hogere kwaliteit.

Hongerloontje

Het werk dat arbeiders doen om een kledingstuk te maken, maakt zoals hierboven al gezegd slechts een klein deel uit van de totale kosten. Als kleren aan de andere kant van de wereld worden gemaakt, zijn de arbeidskosten verwaarloosbaar. Dit legt Preeti Gopinath, hoogleraar textiel aan de Amerikaanse Parsons School of Design, uit aan The Huffington Post. “Bij massaproductie van een T-shirt in Bangladesh gaat het om een paar cent aan extra kosten.” Want de mensen in een kledingfabriek daar werken voor een superlaag loon – omgerekend zo’n vijftig cent per uur, rekent de hoogleraar ons voor.

Waar het ene merk goede kwaliteit én humane arbeidsomstandigheden wil en toch probeert te leveren voor een zo laag mogelijke prijs, focussen andere meer op winst maken. En daar hebben zowel de kwaliteit van het shirt als de arbeidsomstandigheden waaronder het is gemaakt onder te lijden. Bovendien zal een bedrijf dat 10.000 shirts laat maken een lagere prijs vragen dan een merk dat slechts tien shirts van een bepaald model uitbrengt.

Dus…?

Dus nee, het is niet per se waar dat een designershirt wordt gemaakt van de meest dure stof van hoge kwaliteit en automatisch lang meegaat. “Maar,” nuanceert textielwetenschapper Gopinath, “als de prijs heel laag is, is de kans op mindere kwaliteit vanzelfsprekend groot.” Het lijkt dus de moeite waard om (wat) meer te betalen.

Met het blote oog oordelen

Maar hoe kun je in de winkel – afgezien van of er op het labeltje ‘made in Bangladesh’ staat – nu weten of een T-shirt of ander kledingstuk van lage of van hoge kwaliteit is? Gebruik je vingers: een goed T-shirt zou zachter moeten aanvoelen dan een variant voor een prikkie, omdat de stof is geborsteld en gekamd. Daar kun je ook achter komen door het shirt tegen het licht te houden: dan zie je of de vezels egaler en gelijkmatiger in de stof geweven zitten.

Met deze informatie op zak kun je toch net wat gerichter op jacht naar dat ideale witte shirt!

Bron | The Huffington Post
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant