Margriet logo
Geboortehoroscoop lezen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Duik de sterren in: zo kun jij je geboortehoroscoop op een hele andere manier gaan lezen

Wie al eens wat dieper in de astrologie is gedoken, weet dat er meer is dan alleen je zonneteken (sterrenbeeld) zoals Stier, Leeuw en Waterman. Wil jij jezelf nog meer leren kennen? Dan kun je al kijken naar je maanteken en je opkomende teken, maar ook naar de planeten, hoeken en huizen in je geboortehoroscoop.

Als je deze aspecten van de astrologie kent, dan zul je zien dat je jij je horoscoop voortaan heel anders gaat lezen.

Geboortehoroscoop lezen

Als we onze horoscoop lezen, bekijken we eigenlijk ons zonneteken. Maar de horoscoop die je online of in een magazine leest is nog maar zo’n klein onderdeel van je geboortehoroscoop. In deze tekening of kaart kun je naast de dierenriemtekens ook planten, vormen en lijnen bekijken. Deze lijnen geven de aspecten in onze horoscoop aan. En de aspecten worden weer door de planeten gecreëerd. Uit deze vijf aspecten kun je dus nog veel meer informatie halen over jou en je leven. “Een aspect is in wezen een relatie tussen bepaalde planeten, en elke relatie van een aspect heeft betrekking op een bepaald thema”, laat astroloog Colin Bedell aan Mindbodygreen weten.

Een geboortehoroscoop Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De aspecten

De aspecten staan niet alleen maar in een eigen geboortehoroscoop. Dagelijks vormen de planeten verschillende aspecten waardoor de energie van de dag wordt bepaald. Veel astrologen zien bijvoorbeeld dat de Jupiter- en Pluto-conjuncties in verband stond met de coronapandemie omdat Pluto onder andere staat voor dood en wedergeboorte. Aspecten kunnen dus positieve maar ook uitdagende gebeurtenissen met zich meebrengen. In totaal zijn er vijf aspecten met elk een eigen betekenis:

 • Conjunctie: planeten die een conjunctie maken staan dicht bij elkaar aan de hemel. Hierdoor staan ze vaak in hetzelfde teken zoals de Zon en Jupiter beide in Stier. Hierdoor versmelten als het waren de energieën van de planeten en worden beide thema’s die bij de planeten horen ook versterkt. Planten in conjunctie zullen dan ook altijd samenwerken.
 • Sextiel: aangezien er tussen deze planeten ongeveer een afstand van 60 graden is (twee tekens) blijft de sfeer harmonieus. Toch zie je bij de driehoek pas meer gebeuren. Bij een sextiel moet de betrokken persoon nog meer zijn of haar eigen best doen.
 • Vierkant: deze planeten staan ongeveer 90 graden (3 tekens) uit elkaar waardoor het gelijk een uitdagender aspect wordt. Dit komt omdat de tekens met dezelfde modaliteit kunnen gaan botsen. De planeten die een vierkant maken remmen elkaar af of steunen ons op een verkeerd moment. Toch hoeft dit niet per se iets slechts te betekenen want door deze onrust blijven we wel bezig met het zoeken naar oplossingen.
 • Driehoek: deze planeten staan zo’n vier tekens uit elkaar (120 graden.) Omdat de planeten daardoor wel in hetzelfde element vallen ontstaat er weer een harmonieuze energie.
 • Oppositie: de naam van dit aspect zegt al genoeg. Deze planeten staan recht tegenover elkaar waardoor spanning en onzekerheid centraal staat. Planeten die in oppositie staan zijn in wezen met hetzelfde bezig, maar benaderen de zaken verschillend. Hierdoor kan iemand met veel opposities nogal dwars gedrag vertonen.

Conjuncties

We zoemen in op de samenwerkende planten, conjuncties genaamd. Wat is er zo interessant aan dit specifieke aspect? “Wat het in wezen betekent, is dat deze energieën echt integrerend zijn geworden en ons in staat stellen om aanvullende energie te zien die voor ons beschikbaar is”, aldus Colin. Wat wel belangrijk is met conjuncties is dat je ze alleen kunt begrijpen als je ook de thema’s van elke planeet begrijpt en welke verhouding ze hebben met je gehele geboortehoroscoop.

Planeten

Nu we weten dat planeten aspecten vormen die invloed op ons hebben, is het ook interessant om te weten wat de planeten zelf in petto voor ons hebben. Planeten staan voor je karakter en je leven. Daarnaast reizen de planeten door de twaalf sterrenbeelden. Hierdoor neemt een planeet ook nog iets over van de Ram, Maagd, Steenbok enzovoorts.

 • Zon: in een horoscoop lezen we ons zonneteken. De zon staat dus voor je basiskarakter, je eigen gevoel en je identiteit. Zelfgevoel, identiteit, individualiteit
 • Maan: de maan daarentegen staat voor onze innerlijke gevoelens, emoties en verlangens.
 • Mercurius: is dé communicatieplaneet. Niet alleen staat de planeet centraal met de manier waarop we praten, maar ook denken.
 • Venus: natuurlijk is dit te planeet van de liefde, relaties en het plezier.
 • Mars: Mars daarentegen staat weer voor ons agressie, energie en seks.
 • Jupiter: Jupiter is een sociale planeet en staat voor het idee dat het altijd beter kan, geluk en wijsheid. Ook zorgt de planeet dat we altijd blijven groeien.
 • Saturnus: ook Saturnus is een sociale planeet. Toch verschilt ‘ie erg met Jupiter omdat Saturnus meer staat voor onze volwassenheid. Daarbij horen structuur en discipline.
 • Uranus: de planeten vanaf Uranus hebben invloed op hele generaties. Zo staat deze planeet voor innovatie, verandering en de toekomst
 • Neptunus: ons onderbewustzijn, de dromen en creativiteit komen hier voor.
 • Pluto: Pluto gaat over spiritualiteit, dood en wedergeboorte en grotere transformatie

Huizen

Als je er klaar voor bent kun je nog een stapje verder gaan. Naast dat je nu de thema’s van elke planeet kent, kun je ook naar je huizen gaan kijken. Je geboortehoroscoop is ingedeeld in twaalf punten. Elke punt vertegenwoordigt één huis. Er zijn in totaal twaalf huizen en twaalf dierenriemtekens. Elk huis wordt dus weer geregeerd door een dierenriemteken.

 • 1e huis: draait om de eerste indruk die je maakt op anderen en je algemene houding.
 • 2e huis: gaat om bezittingen, geld en (eigen)waarden. Het laat zien hoe je met bezittingen omgaat en je goed of slecht met geld bent. Stabiliteit, geld, eigenwaarde
 • 3e huis: draait het om communicatie maar ook kennis en je nabije omgeving zoals zussen en broers. Hoe leg jij contact met anderen en op welke manier communiceer jij?
 • 4e huis: dit is het huis van je familie, je verleden en je wortels. Het zegt iets over je thuissituatie en de band met ouders.
 • 5e huis: dit onbezorgde huis staat voor de liefde, kinderen maar ook creativiteit en ontspanning. Toch moet je in dit huis niet wachten op je ware liefde, want de snelle affaires vol lust en verleiding staan hier centraal.
 • 6e huis: dit huis staat voor het dagelijkse leven. Hoe voer jij werkzaamheden uit? Maar ook vertelt het je iets over je gezondheid.
 • 7e huis: daar is het dan het huis van de ware liefde. Relaties zowel romantisch al zakelijk staan centraal. Het zegt ook wat over het karakter van een ander (bijvoorbeeld je partner.)
 • 8e huis: dit huis is intens. Dood en wedergeboorte en innerlijke diepten staan hier centraal. Praat je liever ergens niet over? Heb jij trauma’s te verwerken? Maar daarnaast staat dit huis ook voor seksualiteit.
 • 9e huis: ben jij avontuurlijk? Dan kun jij jezelf best terugvinden in dit huis. Want reizen staat centraal. Maar ook groei, filosofie en wijsheid zijn termen uit dit huis.
 • 10e huis: dit huis gaat over wat je achterlaat op deze wereld. Je status, je reputatie en je erfenis. Ben je benieuwd of je voor iets bijzonders op deze aardbol ben gekomen? Duik dan zeker in dit tiende huis.
 • 11e huis: geen partners, maar vrienden komen in dit huis voorbij. Je sociale leven, maar ook wensen en verlangens komen voorbij. Je kunt zien wat voor vriend je bent en wat voor vrienden je in je leven hebt.
 • 12e huis: we eindigen met spiritualiteit. Want hier staat jouw onderbewustzijn centraal. Maar daarnaast komen ook angsten naar boven. Durf jij deze onder ogen te komen?

Aan de slag met je geboortehoroscop

Hoe kun je nou werken met huizen, planeten en dierenriemtekens? Een voorbeed: stel de planeet Mercurius (communicatie) staat in Tweelingen in het eerste huis (identiteit). Dan zou dit kunnen beteken dat jij (of iemand anders) een spraakzame persoonlijkheid hebt. Zijn Venus (liefde) en Mercurius (communicatie) samengevoegd (conjunctie) in Stier in het zevende huis (partner) dan zou je met gemak je emoties kunnen uiten bij je partner. Om op deze manier je geboortehoroscoop te lezen, kom je dus nog veel meer te weten over hoe jij precies in elkaar steekt.

Toch is het soms niet zo makkelijk zoals in bovengenoemde voorbeelden. Het komt volgens Imani Quinn neer op een ‘specifieke cocktail’ van conjuncties, planeten en huizen. En heb je nou geen conjuncties in je geboortehoroscoop? Geen stress. Het is niet bepaald een goede of slechte zaak om deze aspecten in je horoscoop te hebben staan.

Bron: Mindbodygreen, catharinaweb.nl, spiru.nl

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden