Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít is de reden dat je soms dubbelziet wanneer je alcohol gedronken hebt

dubbelzien-na-een-paar-glaasjes-alcohol-dit-is-de-reden.jpg

Nu de terrassen weer open zijn en we buiten de deur weer kunnen genieten van een heerlijk wijntje of ander drankje, kan het natuurlijk ook weer gebeuren dat je niet helemaal helder meer van het terras afloopt. Nog erger: je kan zelfs dubbelzien nadat je iets te veel gedronken hebt. Maar waarom ga je eigenlijk dubbelzien na alcohol?

Het blijkt ingewikkelder te liggen dan je misschien denkt.

Dubbelzien na alcohol

Geniet je weleens van een heerlijk wijntje of ander alcoholisch drankje? Dan kun je – als je iets te diep in het glaasje hebt gekeken – last krijgen van dubbelzien. Maar eigenlijk ga je door alcohol helemaal niet dubbelzien, hebben we ontdekt. Sterker nog: je ziet altijd al dubbel. Je hersenen zijn alleen in nuchtere toestand in staat om twee beelden tot één geheel te maken. Je grijze cellen krijgen dit alleen niet meer voor elkaar wanneer te veel hebt gedronken. En dat blijkt niet het enige te zijn dat er met je ogen gebeurt als je een drankje te veel op hebt.

Je blikveld

Ook je oogspieren hebben het namelijk zwaar onder invloed van alcohol. Omdat alcohol verdovend werkt zullen die spieren – net als die in de rest van je lichaam – na wat drankjes ook iets verslappen. Daardoor wordt je blikveld iets kleiner en reageren je pupillen iets trager. Je gaat naast dubbelzien dus ook slechter zien als je een paar glaasjes alcohol op hebt.

Diepte zien

Je weet nu inmiddels dat je na een drankje dubbel kan gaan zien, je minder gaat zien en dat je ogen trager reageren. Maar de kans dat je last gaat krijgen van diepte is ook aanwezig. Grappig om te weten is dat we nuchter ook geen diepte zien, maar je hersenen berekenen automatisch hoe ver iets van je af is. Wie een drankje te veel op heeft kan simpelweg genoeg niet meer goed rekenen. Oppassen dus!

Bron | Pearle
Beeld | Getty Images

M27

Margriet 27 ligt nu in de winkel! In dit extra dikke nummer lees je deze week alles over haken & knopen, een interview met boswachter Arjan Postma, uitwaaien in Noordwijk aan Zee, het grote beweegplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant