Margriet logo
Dubbele infectie corona en griep leidt tot hoger risico op ic-opname en sterfte Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dubbele infectie corona en griep leidt tot hoger risico op ic-opname en sterfte

Het aantal coronagevallen daalt flink in Nederland, terwijl het aantal griepgevallen juist toeneemt. Volgens onderzoekers is het mogelijk om met beide virussen tegelijkertijd besmet te raken. Een dubbele inectie zorgt ervoor dat patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen er vaak slechter aan toe zijn.

Nu we afscheid hebben genomen van de coronamaatregelen, is de kans op een dubbele infectie met corona en griep groter.

Onderzoek naar dubbele infecties

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit van Edinburgh onderzochten tijdens de coronapandemie wat het effect is van een dubbele infectie. Hiervoor gebruikten ze de gegevens van 300.000 patiënten die tussen 6 februari 2020 en 8 december 2021 waren opgenomen in een ziekenhuis in het Verenigd Koninkrijk.

Maaike Swets, promovendus aan de afdeling Infectieziekten van het LUMC en de Universiteit van Edinburgh vertelt: “In de afgelopen twee jaar hebben we regelmatig gezien dat patiënten met COVID-19 ernstig ziek werden - soms zelfs leidend tot een IC-opname en het inschakelen van een beademingsmachine om te helpen bij de ademhaling.”

Dubbele infectie niet gebruikelijk

Volgens de onderzoekers was het al bekend dat een besmetting met de griep (influenza) kan zorgen voor een vergelijkbare situatie, maar over de gevolgen van een dubbele infectie met corona en de griep was nog weinig bekend. In principe is het ook niet heel gebruikelijk om tegelijkertijd besmet te raken met twee ziekteverwekkers. Toch verwachten de onderzoekers dat het aantal mensen met meer dan één infectie zal toenemen tijdens perioden waarin er verschillende virussen in omloop zijn.

Grotere kans op een dubbele infectie

In het begin van de pandemie was er nog niet veel duidelijkheid over een dubbele infectie met corona en de griep. Swets legt uit dat dit te maken heeft met maatregelen zoals het anderhalvemeterbeleid, zelfisolatie en het gebruik van mond-neusmaskers. Nu het griepseizoen is begonnen en de maatregelen zijn opgeheven, is de kans om met corona én een ander virus besmet te raken groter.

En uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat een dubbele infectie met corona en het influenzavirus kan zorgen voor ernstige situaties. Zo moesten patiënten eerder aan de beademing op de IC en was de kans dat ze zouden overlijden groter. Volgens de onderzoekers heeft dit niet alleen grote gevolgen voor de patiënt, maar ook voor de ziekenhuizen en het aantal IC bedden tijdens seizoenen waarin corona én influenza rondgaan. “Daarnaast kan het mogelijk ook impact hebben op de vaccinatiestrategieën”, zegt Swets.

Testen op beide virussen

Volgens hoofdonderzoekers van het LUMC, Geert Groeneveld is preventie daarom heel belangrijk. Hij raad aan om een patiënt bij ziekenhuisopname altijd te laten testen op beide virussen, zodat de kans om snel achteruit te gaan of om te overlijden kleiner wordt. “Vooral voor kwetsbare personen is bescherming door vaccinatie tegen corona en het griepvirus uiterst belangrijk”, legt hij uit.

Bron | LUMC, thelancet.com

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden