Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Onderzoek: mensen melden zich dubbel zo vaak ziek na scheiding

ziek-melden-na-scheiding.jpg

Scheiden gaat je niet in de koude kleren zitten. Zo’n beslissing is vast weloverwogen genomen, maar kan je leven flink op z’n kop zetten. Dat blijkt ook wel uit nieuwe cijfers van het CBS. Werknemers melden zich na een scheiding dubbel zo vaak ziek.

En dat zeker twee jaar lang.

Ziek melden na scheiding

Het CBS nam de gegevens uit meerdere enquêtes onder de loep, die tussen 2012 en 2019 werden uitgevoerd. Wat blijkt? Een scheiding heeft natuurlijk nogal impact op je privéleven, maar zeker ook op je werk. Uit de cijfers blijkt dat gescheiden mensen zich dubbel zo vaak ziek melden als hun collega’s die wel een partner hebben. En dat zeker twee jaar na de scheiding.

Psychische klachten

Zowel gescheiden vrouwen als mannen geven aan zich vaak psychisch vermoeid te voelen en zich daarom vaker ziek te melden dan collega’s. Vrouwen wel ietsje meer. Wekelijks of zelfs dagelijks zijn ze emotioneel uitgeput door werk, leeg aan het einde van de werkdag of moe bij het opstaan.

Lees ook:
Dit zijn de 4 meest voorkomende oorzaken van een echtscheiding

Moeite met balans tussen werk en privé

Als er in je privéleven zoiets ingrijpends gebeurt, kan het natuurlijk lastig zijn om op werk de knop om te zetten. De ondervraagde gescheiden mensen geven dan ook aan vaker werk te verwaarlozen om familieredenen. Ook werken zij vaker buiten werktijd om dan hun collega’s, vooral mannen. Sinds na hun scheiding werken zij bijvoorbeeld vaker in het weekend, ’s avonds of zelfs ’s nachts. Ook een opvallende uitkomst, is dat gescheiden mensen gemiddeld meer onder een flexibel of tijdelijk contract werken.

Maak van je echtscheiding geen vechtscheiding

Scheiden is emotioneel al pittig genoeg en het vergt veel aanpassingsvermorgen in alle facetten van je leven. Een vechtscheiding is dan ook voor niemand goed. Voor jou niet, je partner niet en de kinderen niet. Hoe kun je het dan het best aanpakken en je scheiding een positieve draai geven? Bijvoorbeeld met de SCHIP-aanpak en de 24 hour rule. Hier lees je er alles over.

Bron | CBS
Beeld | Getty

Ook interessant