Margriet logo
keuren rijbewijs Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Drukte verwacht: 75-plussers weer persoonlijk gekeurd voor verlengen rijbewijs

Keuringsbedrijven waarschuwen voor lange wachtrijen nu 75-plussers vanaf volgende maand weer persoonlijk gekeurd moeten worden voor het verlengen van hun rijbewijs. Vanwege de coronapandemie gebeurde dit digitaal.

Volgens het Centraal Bureau voor de uitgifte van Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is keuren via een videoverbinding niet meer nodig nu de coronamaatregelen zijn komen te vervallen.

Naar keuringsarts

75-plussers die hun rijbewijs willen verlengen moeten zich vanaf volgende maand weer persoonlijk laten checken bij een keuringsarts. Verschillende keuringsbedrijven, waaronder het Medisch KeuringsInstituut Nederland (MKIN), zijn het daar niet mee eens, melden ze aan het AD. “Keuren op afstand is een veel veiliger alternatief. De meeste betrokkenen zijn ouder dan 65 jaar, het betreft een kwetsbare groep. Zij lopen meer risico op besmetting als ze naar de keuring toe moeten reizen.” Ook zijn de bedrijven bang voor oplopende wachtrijen.

Angst voor lange wachtrijen

Volgens het CBR is de angst voor lange wachtrijen niet nodig, want daar zijn geen aanwijzingen voor. In 2019 was dat wel het geval: toen moesten 75-plussers gemiddeld een halfjaar wachten voordat ze gekeurd konden worden voor hun rijbewijs. Het CBR laat weten dat keuren op afstand in de toekomst weer terug kan komen, maar dat daar voorlopig geen plannen voor zijn.

Medische keuring voor rijbewijs

Ben je 75 jaar of ouder en verloopt je rijbewijs binnenkort? Dan moet je eerst medisch gekeurd worden voordat je hem kunt laten verlengen. Je vult allereerst een Gezondheidsverklaring in, waarna je wordt onderzocht door een of meerdere artsen. Tijdens de controle wordt gekeken of je nog veilig en zelfstandig de weg op kunt. Om dat te bepalen beoordeelt een arts je lichamelijke en geestelijke conditie. Ook wordt je bloeddruk gemeten, urine gecontroleerd, worden je ogen gemeten en je armen, benen en wervelkolom onderzocht. Soms is een rijtest nodig. Na de keuring stuurt de arts alle informatie naar het CBR. Zij beslissen of je wel of niet in staat bent om veilig te rijden of dat nog meer onderzoek nodig is. De verklaring van geschiktheid – het bewijs dat je de weg op mag – is één jaar geldig. Verloopt je rijbewijs als je tussen de 70 en 75 bent? Dan is je nieuwe rijbewijs niet tien, maar vijf jaar geldig.

Bron | RTL Nieuws, AD, CBR

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden