Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Wat betekent het als je vaak droomt dat je naakt bent?

wat-betekent-het-als-je-vaak-droomt-dat-je-naakt-bent-margriet.jpg

Droom jij de laatste tijd opvallend vaak dat je naakt bent? En vraag je je al een tijdje af wat zo’n naakt-droom nu precies betekent? Als we een droomexpert moeten geloven, kan het verschillende dingen betekenen…

Volgens droomexpert Lauri Loewenberg komt het erg vaak voor dat mensen dromen dat ze naakt zijn. Aan de website Mind Body Green legt ze uit wat dit soort dromen precies kunnen betekenen.

Als je je schaamt in je droom

Hoe je je voelt in een droom, zegt volgens Loewenberg veel over hoe je de droom kunt interpreteren. En vaker wel dan niet zorgen naakte dromen er toch een beetje voor dat we in verlegenheid worden gebracht. “De meest voorkomende reden voor deze droom, is dat je je in het dagelijks leven in een soort situatie bevindt waarin je je zorgen maakt over hoe anderen je zien.” Als je deze droom hebt gehad moet je je volgens haar afvragen wat er op dit moment in je leven speelt, waardoor je je wilt verstoppen en niet gezien wilt worden. Misschien heb je bijvoorbeeld een belangrijke presentatie op je werk of ga je binnenkort je schoonouders voor het eerst ontmoeten.

Als niemand in je droom wat geeft om het feit dat je naakt bent

“Een ander interessant element in dit soort dromen is dat de dromer meestal degene is die in paniek raakt door zijn of haar naaktheid, terwijl andere mensen in de droom er totaal geen aandacht aan geven,” zo merkt Loewenberg op. Als dit in jouw droom ook het geval is, dan kan het zo zijn dat je onderbewustzijn je probeert te laten zien dat hetgeen waar jij je op dit moment kwetsbaar of beschaamd over voelt in je leven, helemaal niet zo erg is. “Jij bent de enige die er energie aan geeft en niemand anders denkt er nog over na,” aldus Loewenberg. Als jij vaak droomt dat je naakt bent, kan het verstandig zijn om te proberen wat meer dingen in je leven los te laten en je minder druk te maken om wat anderen vinden.

Lees ook: Dit is waarom we zo vaak onze dromen vergeten (en zo onthoud je ze wél)

Als jij niks geeft om het feit dat je naakt bent

Vind jij het in je droom eigenlijk wel prettig dat je naakt bent? En voel je je er juist heel kalm onder? Dan kan dit volgens Loewenberg een teken zijn dat het tijd is om in je echte leven ergens open over te zijn. “Dit soort dromen gaan meestal over openheid en eerlijkheid en het wijst vaak op een doorbraak in je leven.” Volgens haar is de droom dan ook een mooie aanleiding om je niet langer te verbergen achter iets óf voor iets.

Als je gedeeltelijk naakt bent in je droom

Was jij maar voor een deel naakt in je droom? Dan is het volgens Loewenberg belangrijk om je te herinneren welke lichaamsdelen wél ontbloot waren. “Als je bijvoorbeeld in je droom geen bovenkleding aan had, dan betekent dit vaak dat je iets kwijt moet en ergens mee loopt.” Als je in je droom juist geen broek aan hebt dan betekent dit volgens haar dat je je kwetsbaar voelt en het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je leven. Het zou ook kunnen betekenen dat je ergens op betrapt bent.

Als iemand anders naakt is in je droom

Was juist iemand anders naakt in je droom? Dan is het volgens Loewenberg belangrijk om je eerst te herinneren of het ging om iemand met wie je close bent, dus bijvoorbeeld een familielid, je beste vriendin of een collega. “Je hebt misschien het gevoel in het echte leven dat deze persoon in een kwetsbare situatie zit of ze hebben hier onlangs met jou over gesproken.” Is het juist iemand die je niet kent? Dan is het volgens Loewenberg waarschijnlijk zo dat die onbekende persoon voor jezelf staat. Het zou kunnen zijn dat je je ergens over schaamt of het gevoel hebt dat iemand een oordeel over je heeft.

Wil jij juist graag van deze dromen afkomen? Dan kan het misschien helpen om dit artikel te lezen. Hier kun je namelijk lezen wat je tegen vervelende dromen kunt doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Mind Body Green
Beeld | Getty

Ook interessant