null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Droomdeskundige Bas Klinkhamer legt uit wat onze dromen betekenen

Een ravijn in storten, kunnen vliegen als een vogel, tevergeefs rennen om je vliegtuig te halen… Droomdeskundige Bas Klinkhamer legt uit wat onze dromen betekenen en duidt dromen van lezeressen.

In onze dromen beleven we de gekste avonturen. Personages veranderen van identiteit, je blijkt opeens te kunnen vliegen of je loopt een overleden familielid tegen het lijf. Ook doe je in je dromen dingen die je in het échte leven nooit zou doen: vechten, zoenen met een collega, ruziën met je baas. Wat betekenen onze dromen? En hoe kunnen we ze leren begrijpen?

Wat dromen betekenen

"Dromen tonen wat er onder de oppervlakte van het bewustzijn leeft," vertelt Bas Klinkhamer, droomdeskundige, auteur en directeur van ITIP School voor leven en werk. "Gedachten, angsten en impulsen die we overdag niet laten zien, komen in de nacht bovendrijven. Ik vergelijk het weleens met een winkel.

In de etalage staat het deel van jezelf dat je graag aan de buitenwereld laat zien. In de keuken ben je zoals je met jezelf en je beste vrienden bent. En dan zit er nog iets in de achterkamer en kelder. Die gedeeltes komen tot uitdrukking in je dromen. Dat kunnen blinde vlekken zijn, eigenschappen die je onderdrukt, of zaken die je niet onder ogen wilt zien.

Iets duidelijk maken

Stel dat je (onbewust) mensen buitensluit in het dagelijks leven, dan heb je misschien een droom waarin je de deur voor iemands neus dichtdoet. Je droom maakt je duidelijk: pas op, je bent mensen aan het buitensluiten. En droom je over een zwerver die op je raam klopt en naar binnen wil? Dan zegt je droom: plan wat minder en zwerf gewoon eens rond in je leven. In die zin zou je dromen, zéker terugkerende dromen, kunnen zien als een boezemvriend die bij je aanklopt om je iets duidelijk te maken.

Diepere wijsheden

Volgens Klinkhamer kunnen er ook diepere wijsheden en creatieve ideeën in dromen zitten. "Ons onderbewuste pikt overdag veel signalen op, die het ons in de nacht, als we toegang krijgen tot het onderbewuste, laat zien. Zo kwam auteur Robert L Stevenson in een droom op het idee voor zijn boek The strange case of Dr. Jekyll and Mr Hyde. En hoorde Paul McCartney de melodie van Yesterday in een droom. Reden genoeg om een schriftje naast je bed te leggen en je dromen op te schrijven."

Lees ook: Waarom dagdromen helemaal geen tijdverspilling is

Verborgen kamers

Laura (53) uit Utrecht heeft al zeventien jaar dezelfde droom. "Ik ben in 2002 verhuisd binnen Utrecht en sindsdien droom ik dat ik terugverhuis naar mijn oude huis. In het begin maandelijks. Nu nog een paar keer per jaar. Er is elke keer iets met het huis. De ene keer blijkt er een verborgen zolder in te zitten, de andere keer een kelder. In het begin kreeg ik aan het eind van de droom spijt dat ik was terugverhuisd. Nu al wanneer ik de sleutel in het slot steek."

Potentie

Klinkhamer: "Interessant aan deze droom zijn de verborgen ruimtes die Laura in haar oude huis treft. Je huis staat in je droom voor je persoonlijkheid. En verborgen, onontdekte ruimtes in huis staan voor delen in jezelf die onontdekt zijn. Een bekende droom van psychiater Carl Jung gaat hierover. Hij komt in zijn huis en ontdekt dat er nog een complete vleugel onontdekt is. Dat het een oud huis is, betekent dat er potentie ligt, waar Laura in die tijd mogelijk mee bezig was, maar waar ze niks meer mee doet.

Misschien wilde ze zangeres worden. Of voelde ze zich nuttig als jonge moeder, maar is ze dat gevoel kwijtgeraakt. De droom zegt eigenlijk: er zit nog veel meer in je. Er zijn nog ruimtes in jezelf te ontdekken. Ze moeten misschien wat worden afgestoft en opgeknapt, maar de potentie zit er nog steeds. Als je zo’n droom hebt, zou je in gedachten eens terug kunnen gaan naar dat oude huis: wat zie je? Wat voel je? Zo kun je aanwijzingen vinden die iets zeggen over je potentie."

Herkenning

Laura herkent zichzelf volledig in de droomduiding. "Ik ben de vijftig gepasseerd en heb nog steeds het gevoel dat ik mijn potentieel niet benut. Ik werk als eindredacteur en heb al langer het gevoel dat ik stilsta. In de tijd dat ik in mijn oude huis woonde, wilde ik een boek schrijven. Misschien dat ik hier eindelijk eens wat mee moet gaan doen."

Dromen als we ouder worden

Als we ouder worden gaan we anders dromen. Klinkhamer: "In de kindertijd droomden veel mensen over opgesloten zitten en achterna worden gezeten. Enge dromen. Naarmate we ouder worden, en we het libido, de lust en het lichamelijke, wat beter hebben geïntegreerd in ons leven worden onze dromen minder heftig.

Ook de inhoud van onze dromen verandert. Als het leven nog wordt bepaald door drukte en deadlines dromen mensen vaak over het hier-en-nu. Maar als het rustiger wordt in je leven, omdat je bijvoorbeeld met pensioen bent, komen oude thema’s bovendrijven. Je valt terug op wie je was en wat daar is blijven liggen."

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Onbereikbaar

Tine (66) uit Amersfoort heeft geregeld dezelfde droom die sinds haar pensioen nóg vaker terugkomt. "Ik moet iets dringend doorgeven, maar dat lukt niet. Vroeger draaide ik het nummer op een draaitelefoon en ging het telkens mis. Nu kan ik mijn contactpersoon niet vinden in mijn iPhone. Verleden week belde ik mijn vader, die al tien jaar dood is, omdat ik zijn nummer nog wist. Maar hij kon me niet helpen om mijn echtgenoot te vinden die ik hard nodig had."

Hulp vragen

Volgens Klinkhamer gaat het in deze droom – die vaak voorkomt – over contact maken. "Als je telkens een ander persoon niet kunt bereiken, vind je het moeilijk om anderen om hulp te vragen, omdat je vindt dat je alles zelf moet opknappen. Als je een specifiek persoon, bijvoorbeeld je man, niet kunt bereiken, vind je het moeilijk om contact met hem te maken.

Dat ze haar vader wel te pakken krijgt, wijst erop dat ze met hem wel die verbinding kon aangaan. Haar droom laat zien dat ze meer contact wil met haar man. Dat ze hem meer wil kunnen vinden en daar hulp bij nodig heeft. Eigenlijk zou ze aan een deskundige of vriendin willen vragen: 'Luister, ik zit met een probleem. Hoe kan ik hiermee omgaan?'"

Eerlijk zijn

Tine vindt het inderdaad lastig om hulp te vragen, vertelt ze. "Ik was de oudste thuis, en werd geacht de wijste te zijn. Ook in het verhaal over mijn man herken ik dingen. Een tijd geleden kreeg ik de diagnose kanker en ben ik erachter gekomen dat mijn man nul empathie heeft. Vlak na de diagnose zei hij: 'Nou, dan ga ik de begrafenispolis maar verhogen, want ik heb geen zin in gezeik.'

Het kan best kloppen dat ik ander contact zou willen met mijn man, want ik kan me best eenzaam voelen in mijn relatie. Al dacht ik eigenlijk dat ik dit wel had geaccepteerd. Ik heb dit nog nooit met iemand besproken, omdat ik niet wil dat mijn vriendinnen mijn man met andere ogen gaan bekijken. Maar uit mijn droom blijkt dus dat ik dit juist wel moet doen."

Dromen opschrijven

Om dromen te kunnen duiden, moet je ze eerst onthouden. Veel dromen verdwijnen snel weer naar de donkere hoeken van ons onderbewuste. Klinkhamer raadt dan ook aan om een schriftje met een pen op je nachtkastje te leggen. Schrijf in steekwoorden alle details op die je je ’s ochtends kunt herinneren en werk ze daarna uit tot een verhaal. Klinkhamer: "Bedenk welke associaties je hebt met een personage, een voorwerp of het onderwerp. Welk gevoel komt er naar boven?" Ook moet je volgens Klinkhamer letten op spreekwoorden en beelden.

"Dromen zijn eigenlijk een grote metafoor. Vroeger, toen mensen nog amper taal tot hun beschikking hadden, communiceerden ze in beeldtaal. Ze maakten tekeningen, gaven aanwijzingen. In dromen komt die oude taal terug. Zo’n beeld kun je vaak letterlijk vertalen. Als je droomt dat je wordt overspoeld door golven, dan voel je je overspoeld door het leven of door je emoties. En als je droomt dat je met een zware tas zeult, dan draag je in het echte leven ook een zware last met je mee."

Ander leven

Ook de droom van Roos (45) uit Groningen is een treffende metafoor voor een moeilijke periode in haar leven. "Ik was een jonge Duitse soldaat die pas tegen het einde van de oorlog werd ingezet. Ik kwam uit een aristocratische familie, waardoor ik lange tijd uit de wind was gehouden. Verder was ik homoseksueel en dat mocht niemand weten. De andere soldaten vond ik ruw en ik paste er absoluut niet tussen. Toen ze een vrouw hadden doodgeschoten, ben ik weggerend en probeerde ik me te verdrinken in een riviertje. Ik werd eruit gehaald en naar een kliniek gestuurd. Er werkte daar een broeder die ook homoseksueel was en met wie ik een goede band kreeg. In deze prettige omgeving bleef ik de rest van mijn leven."

Een open of verborgen conflict

Klinkhamer: "Sommige mensen denken dat dit soort dromen gaan over een vorig leven. Een andere verklaring is dat de droom iets zegt over je huidige leven. Dat er een situatie is waarin het 'oorlog' is. Het is waarschijnlijk een situatie waarin je het een tijdje hebt uitgehouden. Bijvoorbeeld een kerkgemeenschap waarin je je niet langer thuis voelt. Of een werkplek met collega’s waar je niet tussen past.

De droom zegt eigenlijk: ga hier weg. Er zullen mensen zijn, zoals de broeder in je droom, die je zullen begrijpen." Dat Roos droomt dat ze een homoseksuele man is, heeft volgens Klinkhamer niks met seksualiteit te maken. "Het is een beeld waaruit blijkt dat ze zich anders voelt dan anderen in haar omgeving. De droom is op zich heel helder. Maar het is voor mensen soms even zoeken op welk punt in hun leven er een open of verborgen conflict is."

"Oorlog op meerdere fronten"

"Ik kon mijn droom nooit goed plaatsen," vertelt Roos. "Het was zó vreemd en gedetailleerd, dat ik dacht het leven van een ander te hebben gedroomd. Nu snap ik het opeens. Het was in die tijd oorlog in mijn leven, op meerdere fronten. Ik was ongelukkig in mijn werk door een vervelende dynamiek tussen collega’s waar ik slachtoffer van was.

Ook in het team was ik niet op mijn plek. Daarbij zat ik in een complexe, vervelende relatie. Mijn droom heeft de afloop goed voorspeld. Ik ben weg bij mijn vriend, heb een nieuwe functie, en veel mensen hebben me geholpen. De oorlog is voorbij, en de droom is niet meer teruggekomen."

Tekst | Otje van der Lelij

Beeld | iStock

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-02

Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL >

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden