Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Droom je dat je tanden uitvallen? Dít is de betekenis

droom-je-dat-je-tanden-uitvallen-dit-is-de-betekenis.jpg

Hoewel we het zelf (hopelijk) niet hebben meegemaakt, gebeurt het in onze dromen maar al te vaak: ál onze tanden vallen zomaar uit. Komt deze situatie in je dromen langs, dan kan het zijn dat je onderbewuste je iets probeert te vertellen. Er zitten meerdere betekenissen aan de droom dat je tanden uitvallen.

Maar wees gerust: het betekent gelukkig niét dat je binnenkort een kunstgebit moet aanschaffen.

Droom tanden uitvallen

Ik weet het nog precies: vorig jaar zei mijn moeder tegen me ‘dat ik wel wat was aangekomen’. De week daarop droomde ik maar liefst drie keer dat mijn tanden uitvielen (wat overigens heel naar is). Je zóu denken dat deze twee gebeurtenissen niets met elkaar te maken hebben, tot ik opzocht wat de betekenis van deze dromen is. Wat blijkt? Gevoelens van onzekerheid en schaamte kunnen de droom oproepen. Die opmerking van mijn moeder kwam dus toch wat harder binnen dan ik dacht.

De betekenis van dromen

Ik ben niet de enige die regelmatig droomt dat mijn tanden uitvallen. Volgens een onderzoek uit het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology, droomt 39 procent van de mensen wel eens dat hun tanden uitvallen. De wetenschappers konden echter geen duidelijke link vinden dat deze droom een teken is van psychisch ongemak. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat dromen op meerdere manieren te interpreteren zijn. Psychologen denken dat er vijf mogelijke interpretaties zijn:

1. Gevoelens van onzekerheid en schaamte

Ik zei het net al, maar als je droomt dat je tanden uitvallen, kan dit betekenen dat je je onzeker voelt over iets. Volgens psychologen staan in je dromen je tanden symbool voor zelfverzekerdheid en eigenwaarde. Wanneer je tanden uitvallen, ben je deze eigenschappen dus ‘kwijt’. Want laten we eerlijk zijn, je zou je ook behoorlijk onzeker voelen wanneer je tanden ineens gaan rotten en uit je mond vallen. Komt deze droom vaak langs? Ga dan na op welk gebied in je leven je onzekerheid of schaamte voelt.

2. Wedergeboorte of transformatie

Deze theorie is gebaseerd op die van wereldberoemde psychiater Carl Jung. Volgens hem staan uitvallende tanden voor wedergeboorte of transformatie. Wat gebeurt er immers wanneer je tanden uitvallen als kind? Je krijgt je volwassen tanden. Daarom kun je je droom over uitvallende tanden ook op een positieve manier interpreteren: het kan staan voor groei en positieve verandering.

3.  Verlies van controle

Een andere link die vaak gelegd wordt is dat dromen over uitvallende tanden te maken heeft met controle. Of nouja, een gebrek aan controle. De kans is groot dat je er nooit voor zou kiezen dat je tanden uitvallen. Wanneer dit in je droom wel gebeurt, gebeurt er dus iets waar je geen controle over hebt. Daarom kun je jezelf afvragen of er iets in je leven aan de hand is, waar je je machteloos door voelt.

4. Rouw of verlies

Het verlies van je tanden kan staan voor een ander verlies in je leven, waar je verdriet om hebt. Is er iemand in je leven die je recentelijk bent verloren? Het kan zijn dat je onderbewuste dit verlies in het echte leven in je dromen omzet in een ander verlies, zoals die van je tanden. Dit is onderdeel van het rouwproces.

5. Problemen met je tanden?

De wetenschappers uit het eerder genoemde onderzoek ontdekten dat er mogelijk een link is tussen de droom en een pijnlijk gebit. Mensen die dromen dat hun tanden uitvallen, schijnen ook in hun slaap met hun tanden te knarsen, waardoor ze wakker worden met een stijve kaak. Het is echter niet duidelijk of de droom ontstaat door het tandenknarsen, of dat men tandenknarst vanwege de droom. Enge dromen leiden namelijk wel vaker tot tandenknarsen. Als je droomt dat je tanden uitvallen, hoef je je dus niet meteen zorgen te maken om je gebit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Ook interessant