null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Droom je onrustig voordat je ongesteld moet worden? Dit is de oorzaak

Last van gekke dromen of zelfs nachtmerries vlak voordat je ongesteld moet worden? Dat is geen toeval. Op deze manier heeft je menstruatiecyclus invloed op je nachtrust en dromen.

En hierdoor kun je je dromen ook een stuk beter onthouden.

Invloed van je menstruatiecyclus op je dromen

Het is je misschien weleens opgevallen dat je in de dagen voordat je ongesteld moet worden ineens meer last krijgt van nachtmerries, dat je dromen veel beter kunt onthouden of dat je juist een stuk minder droomt als je ongesteld bent. Dat heeft voornamelijk te maken met je lichaamstemperatuur.

Op het moment dat je in je menstruatiecyclus tussen je ovulatie en het ongesteld worden in zit, stijgt je lichaamstemperatuur gemiddeld met een halve graad. Dat klinkt misschien onschuldig, maar een hogere lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je slechter slaapt en maakt je dromen levendiger en soms enger.

Gynaecoloog dr. Christiane Northrup legt aan VICE uit dat je de dag voor je menstruatie tevens in een hormonale stroom zit, waardoor je dromen worden beïnvloed. Hierdoor kunnen thema’s waarover je droomt anders zijn of je dromen emotioneler zijn dan normaal.

Dromen onthouden

Dat je die dromen zo levendig herinnert, komt volgens Irshaad Ebrahim van het London Sleep Centre doordat de meeste dromen plaatsvinden in de remslaap. Aan VICE legt hij uit dat je remslaap gemiddeld negentig minuten nadat je in slaap bent gevallen begint. Maar omdat je door die verhoogde lichaamstemperatuur rondom je menstruatie slechter slaapt, en tijdens de nacht vaker wakker wordt, krijg je minder remslaap. Hierdoor kan het zijn dat je juist minder droomt, maar ook dat je tijdens je remslaap wakker wordt. Daardoor kun je je dromen vaak een stuk beter onthouden.

Lees ook: Droomdeskundige Bas Klinkhamer legt uit wat onze dromen betekenen

Meer nachtmerries

Heb je vooral veel enge dromen of nachtmerries? Ook daar heeft je menstruatiecyclus invloed op. Uit een Canadees onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen vlak voor ze ongesteld worden vaker dromen over tegenslagen en agressie. Mogelijk komen vooral die thema's dus door je hormonen voorbij en is het slechts een voorbode dat je ongesteld gaat worden. Ook schijnt het dat je tijdens de meest vruchtbare dagen in je menstruatiecyclus meer kans hebt om te dromen over seks en romantiek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | VICE, AndC

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden