Margriet logo
Koppels die dromen over vreemdgaan Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Droom je dat je partner vreemdgaat? Dít kan het betekenen

Sommige dromen voelen zo realistisch dat je er boos of verdrietig van wakker wordt. Een droom over dat je partner vreemdgaat, bijvoorbeeld. En hem of haar vervolgens (hoogstwaarschijnlijk) onterecht de volle laag geven… Wat is de betekenis achter zo’n droom?

En wat kun je ertegen doen?

Partner die vreemdgaat in je droom

Je kunt het eigenlijk beter een nachtmerrie noemen, je partner die je bedriegt. Gelukkig besef je als je je ogen opent vast snel dat het slechts een droom was. Of zit er meer achter? Als we droomexperts mogen geloven wel, zeker als je er vaak over droomt. Alleen niet per se de reden waar jij bang voor bent. Kijk maar eens of jij je in een van de volgende punten herkent. Gelukkig kun je door daar met je partner en eventueel een psycholoog over te praten iets aan doen.

1. Je twijfelt over je relatie

Heb je ook maar het beetje gevoel dat het niet lekker loopt in jullie relatie? Dat is genoeg voor je brein om er een worst case scenario-droom van te maken. Laat je daar niet te gek door maken, maar neem het wel serieus als je er vaak over droomt. Bespreek het eens met je partner. Zijn jullie echt gelukkig samen? Is er iets wat jou onzeker maakt in jullie relatie? En wat kunnen jullie doen om (nog) meer vertrouwen en steun in elkaar te vinden?

2. Jullie brengen te weinig tijd samen door

Misschien staat er voor je gevoel iets of iemand tussen jou en je partner in. Iets of iemand waardoor jij minder aandacht van en tijd alleen met hem of haar krijgt. En dat hoeft helemaal niet een minnaar of minnares te betekenen. Nee, misschien zijn het wel de kinderen, is het de hond, zijn het zijn of haar vrienden of is het werk waardoor jouw partner voor je gevoel minder tijd met jou doorbrengt. En misschien voel je je zelfs eenzaam in jullie relatie. Het is belangrijk om dit te zeggen. Overleg hoe jullie meer tijd voor elkaar kunnen maken.

Lees ook:
Waarom vrouwen vreemdgaan, dit zijn volgens onderzoek de échte redenen

3. Je voelt je verraden door je partner

Ook dit hoeft niet op romantisch vlak te zijn. Misschien mis je een bepaalde steun, communicatie of respect vanuit je partner, over welk onderwerp dan ook. Misschien heeft hij iets over jou gezegd waar je je compleet verraden door voelt. Het is zo belangrijk om emotioneel bij elkaar betrokken te blijven. Ga het gesprek hierover dus aan.

4. Je vertrouwt je partner niet

En weer hoeft ook dit niet op romantisch vlak te zijn. “Een droom over dat je partner vreemdgaat representeert het schenden van je vertrouwen”, legt relatietherapeut Michael Ceely uit aan lifestylewebsite Bustle. Dit kan gaan om gedeelde financiën, de dynamiek in je familie of plannen voor de toekomst. Heb je het idee dat jullie niet op dezelfde lijn zitten over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn? Dan is het heel belangrijk om het daarover te hebben.

Lees ook:
Ruby woonde door schulden van haar ex met haar kinderen in een Kipcaravan

5. Je hebt verlatingsangst

Misschien heb je een heel goede relatie en is niks van bovenstaande punten aan de hand, maar droom je toch dat je partner vreemdgaat. Zoek de oorzaak ook eens bij jezelf. Zou je bijvoorbeeld verlatingsangst kunnen hebben? En wat kan daar de oorzaak dan van zijn? Als het gevoel je belemmert in je dagelijks leven, is het goed om er eens over te praten met een deskundige. Een psycholoog bijvoorbeeld.

6. Je bent in het verleden bedrogen

Is je partner eerder vreemdgegaan? Dan is het heel logisch dat je de angst houdt dat hij of zij dat weer doet. Hij of zij moet veel doen om je vertrouwen weer terug te winnen, dus geef – als je samen wilt blijven – aan wat jij daarvoor nodig hebt. Heeft niet je huidige partner, maar een ex je ooit bedrogen? Gek genoeg kun je dan dus dromen dat je huidige partner vreemdgaat, maar dit is dan meer uit angst. Droom je het vaak en zit je daar mee, dan is het goed om daar eens open kaart over te spelen tegen je geliefde. Leg uit wat jou in het verleden is aangedaan.

7. Jij gaat zelf vreemd of houdt zelf dingen achter

Dromen dat je partner vreemdgaat, kan er ook op wijzen dat jíj eigenlijk degene bent die een scheve schaats rijdt. Misschien ben jij degene die een affaire heeft, of dat nu lichamelijk of emotioneel is. Of houd je een ander geheim voor je partner achter? Deze droom kan je dan vertellen dat je niet eerlijk bent tegenover je partner. Probeer dat altijd wel te zijn. Eerlijkheid duurt het langst, zeggen ze niet voor niks.

8. Je partner gaat inderdaad vreemd

Kun je je in niet één van bovenstaande verklaringen vinden? De kans bestaat natuurlijk dat je partner inderdaad vreemdgaat. Misschien valt het je al een poosje op dat je partner zich anders gedraagt, maar was je je daar tot nu toe nog niet zo bewust van – of wílde je het niet zien. Maar je brein loopt er in je slaap niet voor weg. De telefoon verstoppen, vaak afspraken buiten de deur hebben, emotioneel afgesloten zijn: het kunnen signalen zijn dat er meer speelt. Heb je gegronde twijfels? Tijd voor een gesprek, hoe moeilijk dat ook gaat zijn.

Bron: Bustle
Beeld: Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden