null Beeld

Dromen over je ex? Dit is de achterliggende betekenis

Dromen over je ex. Dat kan voor een hoop onduidelijkheden zorgen. Ben je nog niet over hem heen? Ben je niet gelukkig genoeg met je huidige partner? Maak je vooral geen zorgen, dat je droomt over je ex is meer dan normaal. Maar wat betekent het eigenlijk?

Dit zijn de verschillende soortrn dromen over je ex en hun achterliggende betekenis.

Dromen over je meest recente ex

Zeker als je net uit elkaar bent kan je ex wat vaker in je dromen voorbijkomen. En dat is niet zo gek, door hierover te dromen probeer je ook met je onderbewustzijn over de relatiebreuk heen te komen. Dat legt professioneel dromenanalist Lauri Quinn Loewenberg aan Het Laatste Nieuws uit. Droom je dat deze ex zijn of haar excuses aanbiedt of je wil terugwinnen? Dan betekent dat dat je daar onbewust naar verlangt of hoopt dat het in het echt weer goed zal komen. Is dit niet het geval? Dan kan het ook betekenen dat je verlangt naar een nieuwe relatie.

Zwanger van je ex

Als je droomt dat je zwanger bent van je ex, kan dat - zeker als je al gelukkig bent in een nieuwe relatie - voor best wat paniek zorgen. Volgens Loewenberg staat dit juist symbool voor de groei die je na de relatie hebt doorgemaakt. Je hebt van de relatie met je ex geleerd en die wijsheid kun je meenemen naar een volgende relatie.

Dromen over een slechte ex

Hopelijk heb je het nooit meegemaakt, maar menig mens kan wel een ex aanwijzen die niet goed voor hem of haar was. Droom je hierover? Dan kan dat twee dingen betekenen. Het kan staan voor wantrouwen, boosheid of wrok dat je niet kunt loslaten. Maar droom je op een romantische of seksuele manier over die slechte ex? Dan kan het juist betekenen dat je vrede hebt met het verleden en kun je de relatie achter je laten.

Ruzie maken of stelen van je ex

Wanneer je in je dromen ruzie maakt met je ex, of zelfs overgaat tot een nachtmerrie waarin je vermoord wordt of jij je ex vermoordt, kan dat ook twee kanten op. Het kan betekenen dat je met jezelf in de knoop zit op het gebied van je relatie. Maar het kan ook staan voor dat je een relatie echt wil afsluiten. Zeker bij een droommoord is dit vaak het geval. Wanneer je in je droom iets steelt van je ex of bijvoorbeeld inbreekt bij hem of haar, staat dit vaak voor het willen begrijpen wat er in de hoofd van een ander omgaat. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je ex het heeft uitgemaakt en je nog steeds niet goed kan begrijpen waarom.

Lees ook: Dit betekenen de 7 meest voorkomende dromen

Je ex wordt verliefd op iemand anders

Droom je dat je ex verliefd wordt op een ander? Ook dit komt bij veel mensen voor. Volgens de droomdeskundige betekent dit dat je onderbewustzijn je probeert te vertellen dat het tijd is om verder te gaan. Je ex is over je heen, en jij moet ook over hem of haar heen komen.

Dromen dat je je ex terug wilt

Wanneer je droomt dat je je ex terug wil, staat dit volgens Loewenberg vaak voor een soort wake-up call. Je ex intrigeert je nog steeds, dus probeer bij jezelf na te gaan waarom het uit is gegaan en waarom je hem of haar terug zou willen. Dat je je ex in je dromen terug wilt betekent niet dat je hier in het echt ook naar moet handelen.

Je ex in de hoofdrol

Wanneer je ex de hoofdrol in je dromen te pakken heeft, in plaats van bijvoorbeeld een kleine rol op de achtergrond, dan betekent dat dat je je ex nog niet vergeten bent. Gaat het om een oude ex? Dan kan het zijn dat een situatie in je huidige leven je doet denken aan iets van vroeger. Ga bij jezelf na of dit om iets positiefs of negatiefs gaat.

Dromen over je eerste liefde

Volgens Loewenberg staat je eerste liefde in je dromen voor passie en verlangen. Een eerste relatie is bijzonder en daarom is het niet gek dat deze ex het vaakst bij mensen in hun dromen voorbijkomt. Het kan staan voor het feit dat je huidige relatie als een routine voelt. Het kan betekenen dat je bepaalde spanning mist. Ook als je single bent en veel droomt over je eerste liefde kan dat symboliseren dat je onderbewust sterk behoefte hebt aan een nieuwe relatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden