Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Aha: daarom luisteren we zo graag naar droevige muziek

graag-droevige-muziek-luisteren.jpg

Ook als je hartstikke lekker in je vel zit en gelukkig bent in de liefde is de kans is groot dat je stiekem geniet van het luisteren naar droevige muziek. Maar hoe komt dat eigenlijk? 

Blijkbaar spelen je hormonen hierbij een rol. 

Waarom we graag naar droevige muziek luisteren 

Als we de muziekindustrie moeten geloven dan lijkt deze periode hét moment om je relatie te verbreken, aangezien we worden voorzien van een overvloed aan trieste, melancholische muziek over verdriet en break-ups. En ook als je nog wel in een fijne relatie zit, dan kan je waarschijnlijk genieten bij dit soort nummers. Maar waarom luisteren we zo massaal naar dit soort droevige muziek in plaats van vrolijke liedjes? Daar zijn twee verklaringen voor: 

1. Herinneringen en emoties

Allereerst roept het luisteren naar droevige muziek en verdrietige teksten volgens psychologe Annemieke Van Den Tol en onderzoeker Roger Edwards herinneringen op. Bijvoorbeeld aan een bepaalde persoon of een moment in je leven. En dat gevoel van melancholie is soms best lekker. Daarnaast zijn de melodieën van treurige liedjes vaak mooi om naar te luisteren, waardoor het helpt bij het loslaten van bepaalde opgekropte emoties. Een mooie bijkomstigheid is dat artiesten vaak heel goed weten te verwoorden wat je voelt. Zet daarom je droevige playlist nog maar een keertje extra aan als je gevoelens een plekje wil geven, maar er niet over wil praten.

Lees ook: Pop, hip hop of juist klassiek? Je muzieksmaak zegt écht iets over je persoonlijkheid

2. Hormonen

Maar dat is niet de enige reden waarom we graag droevige muziek luisteren. Het zou volgens Amerikaans onderzoeker David Huron ook te maken hebben met onze hormonen, en dan in het bijzonder het prolactinehormoon. Als je naar sombere, trieste muziek luistert, komt dit hormoon vrij omdat onze hersenen ons hiermee op een traumatische gebeurtenis zouden willen voorbereiden. Wanneer die gebeurtenis vervolgens uitblijft heb je een overschot aan dit hormoon in je hersenen, waardoor je juist een plezierig gevoel krijgt. Je hersenen ervaren wel dat het lied verdrietig is en je voelt deze emotie wel, maar je kunt het niet op jezelf betrekken. Hierdoor word je er zelf niet verdrietig van, maar is het alsof je de situatie van een afstand bekijkt. 

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.   

Ook interessant