Drie op de tien mensen komt geld tekort: ‘Mensen slaan zelfs maaltijden over’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Drie op de tien mensen komt geld tekort: ‘Mensen slaan zelfs maaltijden over’

De stijgende prijzen in de supermarkten, bij de benzinepompen en van energie zorgen er bij veel mensen voor dat ze aan het einde van de maand geen geld meer overhouden. Uit onderzoek van het FNV blijkt dat drie op de tien mensen zelfs geld tekort komt en dat kan grote gevolgen hebben.

Maaltijden overslaan

Het FNV deed onderzoek onder 20.000 leden. Hieraan deden werkenden, mensen met een uitkering en gepensioneerden mee. Uit het onderzoek blijkt dat 42 procent van de deelnemers bang is voor schulden. Dit willen mensen voorkomen door de verwarming lager te zetten of te besparen op boodschappen. 35 procent zegt geen kleding meer te kopen voor zichzelf of voor de kinderen en 18 procent heeft abonnementen van bijvoorbeeld de sportschool opgezegd. Het blijkt zelfs dat 17 procent een dokters- of tandartsbezoek uitstelt en dat zes procent maaltijden overslaat.

Lagere inkomens

De stijgende prijzen van levensonderhoud zijn vooral heftig voor mensen met lagere inkomens en mensen met een gemiddeld inkomen. Compensaties, zoals bijvoorbeeld de lagere accijnzen op brandstof helpen vooral bij mensen met een hoger inkomen.

Schrikbarende cijfers

Volgen FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha gaat het om schrikbarende cijfers. “Als je zelfs maaltijden gaat overslaan of niet meer naar de dokter of tandarts gaat, dan wordt er aan de fundamenten van je bestaanszekerheid gemorreld. Een meerderheid zegt terecht meer loon te willen. En de uitkomsten onderstrepen óók nog een keer dat het minimumloon en de uitkeringen echt te laag zijn. Die gaan veel te laat en veel te weinig omhoog.”

Stijging van de lonen

Een meerderheid van de deelnemers maakt zich zorgen over de toekomst. Volgens Boufangacha zou de beste oplossing voor het probleem een stijging van de lonen zijn. We zien helaas dat de lonen al jarenlang achterblijven bij de economische groei en dus de winsten van bedrijven. Daarom eisen wij dat lonen worden gecompenseerd voor prijsstijgingen. Maar de realiteit is, dat we moeten knokken voor elke cent. Waar we dat met méér leden doen, hebben we betere resultaten.’

Bron | FNV

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden