Lifestyle

Autoruit krabben? Deze trucjes werken wel (en deze niet)!

winter-written-on-a-snow-covered-window.jpg

Het is écht winterweer en dat betekent dat de autoruiten ’s ochtends weer moeten worden gekrabd! Wat moet je wél en juist níét doen om de autoruiten ijsvrij te maken?

Er worden verschillende trucjes gebruikt voor het ijsvrij maken van de autoruiten. Helaas zijn ze niet allemaal even effectief.

Ontdooispray
Veel producten uit de winkel kun je ook zelf maken. Met twee derde alcohol en een derde water maak je bijvoorbeeld zelf ontdooispray. Volgens de ANWB moet je hier wel mee oppassen; het spul zou je rubberen ruitenwissers kunnen beschadigen.

De motor laten opwarmen
Klinkt logisch, toch? Doordat de auto opwarmt en de verwarming aan is smelt het ijs op de ruit vanzelf. Volgens de ANWB heeft dit echter weinig zin. De ventilatie blaast pas warme lucht als de motor helemaal warm is, en dit kan wel even duren. Dan ben je al lang uitgekrabd. De motor extra laten draaien is daarnaast niet goed voor het milieu.

Warmwatertrucs
IJs smelt door er warm water over te gieten. Doe dit echter niet bij je autoruiten, want door plotselinge temperatuurverschillen barst het glas. Wat wél kan: vul een plastic zakje met een beetje warm water (niet te heet!) en wrijf er zacht mee over de ruit. Deze truc werkt ook bij bevroren sloten.

Een pieper op de ruit
Een rauwe aardappel bespaart je vriesleed als je je autoruit ermee insmeert. Maar hoe leuk dit huis-tuin-en-keukentrucje ook klinkt, het schijnt niet te werken. Volgens de ANWB kun je er beter voor zorgen dat je ruiten goed zijn ontvet. Schone ruiten houden minder water vast, en zullen dus minder snel bevriezen.

Voordat je gaat slapen
Makkelijk is je ruiten te bedekken met een speciale anti-ijsdeken, maar een keukenmat of een stuk karton werkt ook. Zorg dan wel dat de ruit goed schoon is, anders vriest het karton vast. Check dan ook meteen of de ruitenwissers het glas niet raken, dan voorkom je dat ze vastvriezen.

Vergeet niet altijd zowel je voor- als achterruit te krabben

Je kunt maar beter de tijd nemen om je autoruiten ijsvrij te krabben. Doe je dit niet, dan kun je een boete tot € 360 krijgen. Het bedrag is afhankelijk van hoezeer het zicht vanuit de auto is belemmerd. En als je dan toch bezig bent, pak dan echt de gehéle ruit mee. Anders loop je het risico, net als de eigenaar van deze auto, een fikse prent te krijgen.

Bron: radar.avrotros.nlanwb.nl

Dit wil je misschien ook lezen:

Nooit meer koude voeten:

De beste artikelen gratis ontvangen in je mailbox? Word lid van de Margriet nieuwsbrief. 

Ook interessant