Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zo bereken je zelf hoe lang je kan doorrijden als het brandstoflampje van je auto brandt

doorrijden-als-brandstoflampje-brandt.jpg

De een rijdt zonder zorgen nog een flink stuk door als het brandstoflampje in de auto begint te branden, terwijl de ander het liefst al met een halfvolle tank uitzoekt waar het dichtstbijzijnde tankstation is. Het mogen duidelijk zijn dat als het brandstoflampje brandt, het verstandig is om niet te lang te blijven doorrijden zonder te tanken. Maar hoeveel kilometers heb je dan precies? Dat kun je door middel van een handig trucje zelf berekenen. 

We leggen het je uit.

Hoe lang kun je doorrijden als het brandstoflampje brandt? 

Als het brandstoflampje in je auto brandt kun je niet al te lang meer doorrijden. Maar is er meteen al reden tot paniek als er nergens een tankstation in de buurt is, of kun je eigenlijk nog wel flink wat kilometers maken? In de meeste gevallen gaat het lampje aan als er nog ongeveer vijf liter in je tank zit. Hiermee kun je gemiddeld nog vijftig kilometer rijden, voordat je in de problemen komt. En fijne gedacht als je nog geen tankstation in de buurt ziet. Toch hangt het ook af van je auto en rijstijl hoe ver je exact komt. Sommige auto’s hebben de functie die aangeeft hoeveel kilometers aan brandstof je nog in je tank hebt, maar dit kunnen niet alle auto’s. Voor auto’s die dit niet hebben bestaat er gelukkig een handig rekentrucje. 

Uitrekenen hoever je nog kan rijden 

Gaat je brandstoflampje branden? Rijd dan de eerstvolgende keer niet door, maar probeer direct te tanken. Het aantal liter dat erbij tankt moet je aftrekken van de totale inhoud van je tank. In de gebruiksaanwijzing van een auto staat hoeveel liter er maximaal in de tank kan. Heb je deze som gemaakt? Dan weet je voortaan hoeveel liter brandstof je in de tank hebt als het brandstoflampje brandt. Maar daarmee weet je nog niet hoeveel kilometer je met die liters brandstof kunt rijden. Dat je reken je weer via de onderstaande som uit: 

Een auto met boordcomputer

Heb je een auto met boordcomputer? In de meeste gevallen wordt je gemiddelde verbruik dan automatisch berekend. Je kunt het aantal liters dat je nog in je tank hebt als het brandstoflampje brandt delen door je gemiddelde (praktijk)verbruik. Zo weet je hoeveel kilometers je nog kunt rijden. 

Geen boordcomputer

Heeft je auto geen boordcomputer? Dan zal je zelf je gemiddelde verbruik moeten uitrekenen. Dat doe je door je dagteller een keer na het tanken op nul te zetten. Zo weet je de volgende keer dat je moet tanken hoeveel kilometers je op een volle tank hebt gereden. Gooi de tank daarna weer helemaal vol en noteer hoeveel liter brandstof erin gaat. Dit getal vermenigvuldig je met honderd. Als je dat getal vervolgens weer deelt door het aantal gereden kilometers weet je hoeveel liter je per 100 kilometer verbruikt. 

Lees ook: Waarom je nooit je auto moet voltanken bij dertig graden en hoger

Ga tanken bij een brandstoflampje

Hoewel je dus nog prima een stukje verder kan doorrijden als je brandstoflampje brandt, is het wel verstandig om zo snel mogelijk te tanken. Want hoe leger je tank is, hoe meer vuil erin komt. Dit kan mogelijk weer in je motor terecht komen en dat kan je auto beschadigen.  

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Margriet Extra 5 zomer

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal ‘m in de winkel.

Ook interessant