null Beeld

Door te kijken naar deze afbeelding blokkeert je brein

Kijk eens goed naar onderstaande afbeelding. Leun nu iets naar achter. Grote kans dat de pijlen in de afbeeldingen met de klok mee lijken te draaien. Duw je je hoofd meer richting het scherm, dan draaien de pijlen een andere kant op. Het verschil in richting is volgens wetenschappers te verklaren omdat je brein zojuist een aantal milliseconden is geblokkeerd.

Deze optische illusie wordt onder wetenschappers ook wel de Pinna-Brelstaff-illusie genoemd. Voor het onderzoek maakten de Chinese wetenschappers gebruik van een testgroep bestaande uit mensen en makaken. De dieren kregen voor dit experiment elektroden in hun hersenen geïmplanteerd, zodat de onderzoekers precies konden zien hoe ze de optische illusie verwerkten.

Apen zien hetzelfde

De wetenschappers concludeerden dat er een vertraging van vijftien milliseconden zit tussen de communicatieoverdracht naar de verschillende hersendelen. De apen bleken de illusoire beweging op een vergelijkbare manier waar te nemen als negen menselijke deelnemers. Volgens de onderzoekers hebben makaken namelijk hetzelfde visionaire systeem als mensen.

Vergelijkbaar met een feestje

Wetenschappers ontdekten dat het verschil in richting wordt veroorzaakt door een vertraagde communicatie tussen de verschillende delen in de hersenen die visuele informatie verwerken. Volgens Ian Max Andolina, één van de onderzoekers, is het te vergelijken met wanneer je op een feestje staat en een gesprek probeert te voeren terwijl de achtergrondmuziek heel hard staat. ‘De fysieke beweging is te vergelijken met de achtergrondruis en de illusie is de stem in het lawaai die je eruit moet zien te pikken. Het duurt even om dat voor elkaar te krijgen.’

Tijdsverschil

Als we iets zien, probeert ons brein te voorspellen wat het is. In de meeste gevallen raadt ons brein het goed, aangezien de meeste vormen en bewegingen in ons leven gelijk zijn. In dat geval neemt je brein een kortere route en vervangt schijnbare beweging door daadwerkelijke beweging. Wanneer je hersenen iets niet kunnen voorspellen, is er dus meer tijd nodig.

Bron| Journal of Neuroscience

Beeld| New Scientist

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden