Margriet logo
Blijdschap en geluk Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Door het verschil tussen blijdschap en geluk te begrijpen kun je meer van deze emoties genieten

Heb je een blij moment dan hoeft het niet te betekenen dat je altijd gelukkig bent. En beschrijf jij je wel als een gelukkig persoon, dan kun je ook best eens een andere emotie dan blijdschap voelen. Er zit verschil tussen deze twee termen. Als je dit verschil leert begrijpen, kun je veel meer rust ervaren en genieten van deze emoties.

Want bij het streven naar geluk, denken we eigenlijk veel moeilijker dan dat we zouden moeten doen.

Betekenis van blijdschap en geluk

Natuurlijk ken je blijdschap en geluk. Maar hoe leg je deze twee termen nou eigenlijk uit? “Ik beschouw geluk als kleine vonken van vreugde die worden geactiveerd door externe prikkels, niet noodzakelijkerwijs dingen die alleen in een persoon zitten, maar dingen die buiten het gevoel liggen”, zegt geluksexpert Rochelle Gapere. Maar blijdschap is iets dat we wél zelf kunnen creëren. “Vreugde is een emotie, een gevoel uit het hart”, zegt vreugdestrateeg Grace Harry.

Externe factoren

Als je het verschil tussen blijdschap en geluk onder de knie krijgt, kan het je helpen om eerder blijdschap te ervaren, ook al voel je je even niet gelukkig. Vaak denken we dat we pas gelukkig zijn als we er goed uitzien, we een fijne relatie hebben en we genoeg geld tot onze beschikking hebben. Deze gedachten zorgen ervoor dat we geluk vaak willen zoeken én vinden in externe factoren. Maar eigenlijk komt geluk voor uit blijdschap die je vanbinnen voelt.

Lees ook: Verrassend onderzoek: maken vrienden je gelukkiger dan je partner?

Vreugdespier trainen

Wil je je gelukkig voelen dan is het aan te raden om je eerst op blijdschap te focussen. “Blijdschap gaat gewoon terug naar de plaatsen waar je deze vreugdespier eerder hebt uitgeoefend”, aldus Harry. De vreugdespier kun je oefenen door te denken aan een moment waarop je blijdschap voelde en deze gebeurtenis opnieuw uit te voeren.

Keuzevrijheid

Eigenlijk zit het verschil tussen blijdschap en geluk dus gewoon in je hoofd. Nu je dat weet kun je je losmaken van het idee dat geluk alleen maar van factoren van buitenaf komt en kun je je focussen op de activiteiten en gevoelens die blijdschap veroorzaken. Als we eenmaal keuzevrijheid hebben, geeft het ons meer macht en is het minder: ‘Oh, wat gebeurt er buiten mij?’ en meer ‘Wat gebeurt er in mij?’”, zegt Gapere.

Bron | wellandgood.com

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden