Chatten met 112 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Doof of slechthorend: zó kun je 112 ook bereiken als je in nood bent

Ben je slechthorend of doof? Dan kun je gebruik maken van de Tolkcontact-app op je mobiel, tablet, of laptop om een noodoproep te doen bij alarmnummer 112. Hiermee kun je direct communiceren via tekst als je een noodsituatie wilt melden, zonder tussenkomst van een tolk.

We leggen je uit hoe de Tolkcontact-app werkt.

Tolkcontact-app

Wanneer je de Tolkcontact-app downloadt, vind je een knop waar het alarmnummer 112 opstaat. Wanneer je dit nummer belt, wordt er rechtstreeks verbinding gemaakt, zonder de tussenkomst van een tolk. Je hebt meteen een medewerker van de alarmcentrale aan de telefoon en communiceert via tekst. Je kunt met de medewerker spreken, maar je kunt het ook typen. De medewerker zal altijd antwoorden door tekst te typen. Degene met wie je praat, blijft aan de lijn en regelt in overleg met de meldkamer dat de hulpdiensten naar de juiste plek worden gestuurd.

112 bereiken via sms

Naast bellen, kun je 112 ook bereiken met een sms. Dit heet e-sms, dat staat voor emergency-sms. Om van deze dienst gebruik te kunnen maken moet je je wel eerst eenmalig aanmelden. Dit doe je zo: je smst eenmalig het woord ‘aanmelden’ naar 112. Vervolgens krijg je een sms terug met de vraag of je je aanmelding wilt bevestigen. Dit doe je door ‘aanmelden akkoord’ terug te sms‘en. Vanaf dat moment kun je op elk moment in contact komen met de alarmcentrale.

112NL- app

Naast de Tolkcontact- app kun je ook gebruik maken van de 112NL app. Hierdoor kun je de meldkamer voor de politie, brandweer en ambulance niet alleen meer bereiken door te bellen, maar ook door te chatten. De 112NL-app is te downloaden op je telefoon en daarin kun je je persoonlijke kenmerken aangeven. Deze worden bij een melding via de app ook meegestuurd naar de meldkamer, waardoor de centralist je beter en sneller kan helpen. Ook je locatie wordt automatisch naar de meldkamer gestuurd.

Later zal de app ook nog worden uitgebreid met de functie om foto’s en video’s mee te sturen met je melding via de chat. Daarnaast zal er een knop komen waarmee je kunt aangeven dat je niet kunt praten. Op basis van gebruikerservaringen zal de app volgens de politie doorontwikkeld worden.

Let op: het is belangrijk om te weten dat de Tolkcontact app en de 112NL- app twee verschillende apps zijn en dat ze elkaar niet vervangen! De 112NL-app kan door iedereen gebruikt worden en heeft dus ook een functie waardoor mensen die doof of slechthorend zijn ook gebruik kunnen maken van de app. De Tolkcontact- app is speciaal ontwikkeld voor mensen die doof of slechthorend zijn.

Bron | Politie, RTL Nieuws, Rijksoverheid, Stichtinghoormij

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden