Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Donkere dagen voor kerst: is het dan ook écht donkerder buiten?

donkere-dagen-voor-kerst.jpg

Je hebt de uitspraak ‘de donkere dagen voor kerst’ afgelopen week vast weleens voorbij horen komen. Het is inderdaad behoorlijk donker in deze tijd van het jaar, maar is het voor kerst ook écht donkerder dan normaal?

We zochten het voor je uit.

Stand van de zon

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, in de week voor kerst is het donkerder buiten. Op 20, 21, 22 of 23 december, maar meestal op 21 of 22 december, is het op het noordelijk halfrond het minst aantal uur licht. Dat heeft te maken met de stand van de zon. In de winter staat het noordelijk halfrond het verst van de zon, waardoor het ’s ochtends pas laat licht is en ’s avonds vroeg donker wordt. In de zomer is het precies andersom: het is dan langer licht buiten. Op 21 december staat het noordelijk halfrond het verst van de zon gekanteld, wat betekent dat het buiten een stuk donkerder is. De kortste dag van het jaar wordt ook wel winterzonnewende of winterpunt genoemd. Het is dan ’s ochtends pas rond 8.45 uur licht en ’s middags om 16.30 uur alweer donker. Kortom: het is minder dan acht uur licht buiten. Misschien is het je weleens opgevallen dat het overdag een beetje schemerig is. Dat komt doordat de zon in deze periode midden op de dag vrij laag aan de horizon staat.

Lees ook:
Zo groot is de kans op een witte kerst in 2021

Somber weer

De dagen voor kerst zijn dus écht donkerder. Maar dat heeft niet alleen te maken met de stand van de zon. In deze tijd van het jaar is het weer namelijk nogal somber. De zon schijnt in december gemiddeld maar 58 uur, minder dan twee uur per dag. Kijk je naar heel Nederland, dan is de zon maar 24 procent van de daglichtperiode te zien. Door bewolking en mist lijkt het dus ook een stuk donkerder buiten. In januari schijnt de zon trouwens nét wat vaker – ongeveer 26 procent van de daglichtperiode – en daarom is er geen sprake van de donkere dagen na kerst. Leuk om te weten: omdat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel is, valt de vroegste zonsondergang meestal op 12 of 13 december en de laatste zonsopkomst pas op 29 of 30 december.  

Bron | Weeronline, Noodweer.be
Beeld | Getty Images

Margriet, nummer 54/55

Margriet 54/55 ligt in de winkel! Dit is het dikste nummer van het jaar en staat helemaal in het teken van de feestdagen en het einde van het jaar. Zo spreken we met dé gezichten van 2021 – onder andere Jan Dulles en Kasja Ollongren – en delen we de lekkerste recepten om lekker te bakken tijdens kerst. Ook lees je in deze Margriet de jaarhoroscoop voor 2022 én de mooiste kerstherinneringen. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant