null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Doe je mee? Brei of haak een muts voor het goede doel

We schrijven er maar wat graag een artikel over: mooie initiatieven die het verschil maken. Zo wordt er momenteel flink gebreid en gehaakt in Nederland, allemaal voor het goede doel. Je kunt bijvoorbeeld breiboezems maken voor vrouwen die een borst moeten missen, tasjes haken om patiënten met kanker een hart onder de riem te steken of mutsen breien voor de Voedselbank. Doe je ook mee?

Je kunt het gerust een win-winsituatie noemen: je hobby – handwerken – inzetten voor een ander. Het is leuk én nuttig: je maakt mooie dingen, alleen of samen met vriendinnen, bent bezig met iets wat je graag doet en ondertussen doe je, bijna ongemerkt, iets goeds voor een ander. Alle reden voor een rondje langs brei- en haakacties waarmee je mensen helpt.

Haak aan, brei mee

De handwerkwinkel Rits in van Evelien en Mieke bestaat vijf jaar. Wie jarig is trakteert, dachten deze dames. Daarom startten ze een actie waarbij ze tweeduizend zelfgemaakte mutsen en sjaals doneren, bestemd voor kerstpakketten van de Voedselbank in Zwolle. Als gebaar naar Zwollenaren die het niet breed hebben. Hoe je meedoet? Je kunt op woensdagmiddag in hun winkel of gewoon thuis lekker mee breien of haken en zo je steentje bijdragen. De benodigde wol is beschikbaar in de winkel, of je kunt de restjes uit je eigen wolmand gebruiken. Hier vind je het patroon voor de gehaakte muts.

Breiboezems maken

Eerder schreven we al dit artikel over het maken van BreiBoezems, een initiatief van Wendie Verweij. Nadat ze zelf genas van borstkanker, besloot ze andere vrouwen te helpen. Stichting BreiBoezem, waarvan ze mede-oprichtster is, verstrekt gebreide protheses als alternatief voor siliconen protheses aan vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan. Mét succes: inmiddels breien er meer dan driehonderd vrijwilligers mee en zijn er al meer dan drieduizend gratis boezems aangevraagd.

Ook in de wolwinkel van Judith Zeeman (47) komen elke week vrouwen samen om protheses te breien en haken. Vrouwen die bijvoorbeeld als gevolg van borstkanker geen borsten meer hebben, kunnen de protheses hier gratis ophalen. De groep breit ook voor transgenders, om de tijd naar een eventuele operatie te overbruggen.

Gehaakte tasjes

Zelf ernstig ziek zijn en tóch iets voor een ander willen betekenen: Ineke Gallé-Rovers (54) haakt prachtige, fleurige tasjes van wol voor patiënten die net als zij aan (borst)kanker lijden. Als steuntje in de rug voor al die anderen en als welkome afleiding voor zichzelf. Hier lees je meer over haar initiatief en hoe je kunt helpen.

Zin gekregen om ook te breien of haken voor het goede doel? Kijk dan eens naar een van deze leuke patronen. Wie weet, maak je er straks iemand heel blij mee.

Beeld | iStock

null Beeld

#IKGEEFOMJE is een actie van Margriet. Hiermee willen we je enthousiast maken om, op wat voor manier dan ook, te laten zien dat je om iemand geeft. Dat kan 'm in kleine dingen zitten. Van een gesprek aanknopen of het delen van een maaltijd tot samen een uitstapje maken. Gebruik deze stickers voor jouw #ikgeefomje-moment, post een foto of video van je moment op social media met #ikgeefomje én maak kans op mooie prijzen, samen met diegene om wie je geeft. Doe je ook mee? Ga voor meer informatie naar margriet.nl/ikgeefomje

Lees ook

Haak mee met Dennis (40): gratis patroon voor een geluksklavertje

Het geheim van de slager: zo maak je het állerlekkerste draadjesvlees

Zin om te snoepen? Dit is dé gouden tip om de verleiding te weerstaan

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden