Dodenherdenking en bevrijdingsdag dit jaar weer met publiek: dit kunnen we verwachten Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag weer met publiek: dit staat er op het programma

De afgelopen twee jaar zagen 4 en 5 mei er anders uit dan normaal. Door de geldende coronamaatregelen waren er geen grote feesten op Bevrijdingsdag en ook tijdens de Dodenherdenking was de doorgaans volle Dam, helemaal leeg. Maar dit jaar zijn er geen coronamaatregelen meer en is er weer een vol programma. Wij vertellen je wat je allemaal kunt verwachten.

Want zowel op 4 als op 5 mei staat er veel op het programma en is er in het hele land van alles te doen.

Dodenherdenking op 4 mei

Ieder jaar herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies in de jaren daarna. De vlag hangt deze dag halfstok en om 20.00 uur ‘s avonds is iedereen twee minuten stil.

Het thema van de herdenking dit jaar is Vrijheid in verbondenheid.

Nationale Dodenherdenking op de Dam

Net als voorgaande jaren wordt de Nationale Dodenherdenking gehouden op de Dam. Maar anders dan vorig jaar, is iedereen weer welkom. De herdenking wordt dit jaar gestart door schrijver, historicus en presentator Hans Goedkoop. Hij start met de voordracht Wat niet mag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Twee minuten stilte

Na de voordracht is het tijd voor de herdenking op de Dam. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen hierbij een krans namens de hele Nederlandse bevolking. Daarna is heel Nederland om 20.00 uur twee minuten stil om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies te herdenken. Na die twee minuten houdt de Brabantse Tieme de Laat (19) een lezing over zijn overgrootvader Henk, die badmeester was en gevangenen hielp in Kamp Vught. Ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zal een toespraak houden. Dit doet de Amsterdamse burgemeester traditiegetrouw om de drie jaar. Vorig jaar werd de toespraak gehouden door André van Duin.

Andere herdenkingen op 4 mei

Naast de Nationale herdenking op de Dam, wordt er op veel meer plekken stilgestaan bij oorlogsslachtoffers. Wil je ook een herdenking bijwonen, maar liever iets dichter bij jou in de buurt? Op deze herdenkingskaart vind je alle herdenkingen en informatie over waar en wanneer ze plaatsvinden.

Ook zijn er meerdere bijzondere dodenherdenkingen. Deze vinden plaats op of bij:

  • Het Nationaal Ereveld in Loenen
  • De Waalsdorpervlakte in Den Haag
  • Het Nationaal Monument in Kamp Westerbork
  • Het Homomonument in Amsterdam
  • Het Nationaal Monument in Kamp Vught
  • Het Internationaal Homomonument in Den Haag
  • Het militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen

Wil je samen met je kinderen of kleinkinderen herdenken? Voor hen is er ook een speciale kinderherdenking. Deze Nationale Kinderherdenking wordt om 19.15 uur in Madurodam gehouden.

Bevrijdingsdag

De Nationale Viering van de Bevrijding begint dit jaar in Noord-Brabant, waar op 5 mei het bevrijdingsvuur ontstoken wordt. Duncan Laurance, Suzan & Freek, Fresku en Rapper Donnie zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid. Duncan Laurance heeft een wel heel bijzondere taak: hij zal om middernacht het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen en het naar Den Bosch brengen. Dat bevrijdingsvuur onsteekt hij op 5 mei samen met premier Mark Rutte.

Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur is het tijd om onze vrijheid te vieren. Dit jaar zijn er verspreid door het land maar liefst veertien bevrijdingsfestivals waar dit kan, en waar ook weer publiek welkom is. De festivals besteden niet alleen aandacht aan de vrijheid en oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies. Ze staan ook stil bij de oorlog in Oekraïne.

Bevrijding in Wageningen

We noemden de stad al even: Wageningen. Om middernacht wordt hier het Bevrijdingsvuur, dat symbool staat voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid, opgehaald door Duncan Laurence. Maar dat is niet het enige wat in Wageningen gebeurt. Op 5 mei is hier namelijk na twee jaar afwezigheid ook weer het bevrijdingsdefilé. Inmiddels hoogbejaarde mannen, die tijdens de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog meevochten, worden rondgereden door de stad in oude legervoertuigen.

Oorlog in Oekraïne

Hoewel we op 5 mei onze vrijheid vieren, voelt dit misschien wat minder vanzelfsprekend. In Oekraïne is er op dit moment een oorlog aan de gang, die laat zien hoe kwetsbaar onze vrijheid is. Onder andere op de bevrijdingsfestivals wordt bij deze oorlog stilgestaan, maar andere activiteiten worden vanwege deze oorlog geschrapt. Het gaat hierbij om regionale parades met legervoertuigen, zoals de Drenthe Liberty Tour rondom Westerbork en de Fryske Oranje Tocht. Operation Faust, waarbij de voedseltransporten naar bezet West-Nederland worden herdacht, gaat wel door. Oekraïense vluchtelingen die in de omgeving van Wageningen verblijven, krijgen vooraf een toelichting over de achtergrond van het Bevrijdingsdefilé door het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45).

5 mei-concert

Traditiegetrouw eindigt Bevrijdingsdag met het 5 mei-concert op de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. Het thema van dat concert is dit jaar Ik kijk je aan. Eric Corton verzorgt de rode draad van het programma en de optredens worden gegeven door onder andere Anita Meyer, Merijn van Haren, Tania Kross en Fresku.

De Nationale Herdenking is op 4 mei te zien op NPO 1 vanaf 18.45 uur. Op 5 mei wordt vanaf 20.30 op NPO1 het 5 mei-concert live uitgezonden.

Bron | Nu.nl, Linda

Nynke KooyANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden