null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

DIY-kerstversiering: zo vouw je zelf een kerstster

Ben jij ook al druk bezig met de kerstversiering in huis? Dan ben je tijdens het winkelen vast wel eens een papieren kerstster tegengekomen. Harstikke mooi en feestelijk, maar meestal ook best prijzig. Met de onderstaande instructies kun je die kerstster dit jaar ook helemaal zelf in elkaar vouwen.

Wissel tussen verschillende papiersoorten en maten en hang dit jaar het hele huis vol kerststerren.

Zelf een kerstster vouwen

Om zelf een kerstster te vouwen heb je vijf vierkanten vellen papier en een beetje lijm nodig. Hoe groter het papier, hoe groter je kerstster zal worden. Leg een vierkant vel papier op tafel of een andere stevige ondergrond en vouw eerst een driehoek door de puntjes van je papier naar elkaar toe te vouwen en vervolgens de twee zijstukken naar het midden te vouwen. Hierdoor ontstaat een soort vlieger of patatzak-vorm. Klaar? Vouw dan de bovenste punt naar links en vouw ‘m vervolgens weer open. Herhaal dit ook aan de rechterkant. Hierdoor ontstaat een soort kruis aan de bovenkant van je papier.

Puntjes vouwen

Leg je papier vervolgens plat op tafel en pak de rechtervouw vast met je vingers. De rest van het papier vouw je naar binnen toe terwijl je het puntje vast blijft houden. Het puntje druk je daarna naar het naar binnen gevouwen stuk toe. Om aan de andere kant hetzelfde te doen moet je het flapje aan de linkerkant eerst openvouwen. Pak wederom het puntje van je papier vast en trek deze naar buiten toe. Vouw daarna het puntje naar het uiterste linker punt en druk dit stevig aan. Vouw vervolgens het puntje weer terug.

Vijf punten maken

Een ster bestaat natuurlijk uit vijf punten, dus herhaal deze stap nogmaals met de vier overgebleven vellen. Heb jij vijf stukken gevouwen? Vouw ze dan allemaal nog een keer dubbel.

Lees ook: Maak zelf papieren kerstversiering met déze patronen

Lijmen

Als je alle vijf de stukken gevouwen hebt, dan kan het lijmen beginnen. Zorg dat al je aparte flapjes dezelfde kant uitwijzen en lijm van elk stuk de flapjes aan de voor- en achterkant aan elkaar. Druk dit goed aan tot alle vijf de stukken goed aan elkaar zitten, en je zelf gevouwen kerstster is af.

Instructievideo kerstster vouwen

Klonk dit nog wat ingewikkeld? Bekijk dan de instructievideo van het YouTube-kanaal van Juf Jannie die het knutselproces stap voor stap laat zien.

Werkt de video niet? Klik dan

om deze te bekijken.

Experimenteren

Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, kun je losgaan. Kies voor allerlei mooi kerstpapier met verschillende printjes. Je kunt hier bijvoorbeeld een zelfgemaakte piek van maken voor op de kerstboom, de sterren als kerstdecoratie in huis neerzetten, of er een touwtje aan vast maken en ze ophangen. En heb je de smaak te pakken? Probeer dan ook eens om deze sneeuwsterren te knutselen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Roomed,

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden