Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

DIY: zo maak je zelf een hanglamp in je favoriete kleur

diy-hanglamp.jpg

Een nieuwe hanglamp duur? Dat hoeft helemaal niet. Met een fitting en snoer, wat bamboe en een lapje stof maak je gemakkelijk zelf je eigen designlamp. En het grootste voordeel van een DIY-hanglamp? Je kunt zelf je favoriete kleur uitkiezen.

Aan de slag!

Dit heb je nodig

 • Rotanstokken van 5 mm dik (2×120 cm, 4×38 cm, 2×34 cm)
 • Kaasdoek (38×104 cm plus 1 cm naadtoeslag)
 • Een katoenen touw
 • Textielverf in je favoriete kleur
 • Een snoer met fitting
 • Naald en draad

Zo maak je de DIY-hanglamp

 1. Vouw de lange kanten van de stof een stukje om en zoom dicht.
 2. Leg de korte zijden van de rechthoek met de goede kanten op elkaar en naai dicht tot een koker. Keer de stof om en de basis van je lampenkap is klaar.
 3. Voor de kleurige onderrand bevochtig je de stof en dompel je de onderste rand in een verfbadje. Doordat de stof nat is trekt de kleur een beetje omhoog en krijg je een vervaagde rand. Laat drogen en ga ondertussen aan de slag met het frame.
 4. Laat de twee lange rotanstokken 5 minuten soepel worden in een waterbadje. Buig daarna in een cirkel van ongeveer 32 centimeter doorsnede.
 5. Zet vast met het katoenen touw.
 6. Verbind de twee cirkels met elkaar door de vier stokken van 38 centimeter netjes verdeeld tussen de twee cirkels te knopen.
 7. Maak daarna een kruis met de twee kortste bamboestokken. Maak het kruis met touw vast aan de bovenste cirkel.
 8. Bevestig de kabel met fitting aan het kruis.
 9. Tot slot trek je de stof voorzichtig om het frame. Naai het met wat kleine steekjes (als het los valt) vast aan de onderste cirkel. Je hanglamp is nu klaar om op te hangen. Prachtig!

Deze DIY-projecten voor het maken van kussens verschenen eerder in Margriet 21/22-2022. Dit nummer nabestellen kan via Lossebladen.nl

Tekst | Ghislaine van Delden
Beeld | Sunray Photo, Beeldigbeeld

Ook interessant