Margriet logo
Gevolgen oorlog Oekraïne voor Nederland Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zou je kunnen merken van de oorlog in Oekraïne

Afgelopen week is in Oekraïne de oorlog uitgebroken toen het Russische leger het land bombardeerde en binnenviel. Op veel plekken vinden gevechten plaats, er zijn al veel gewonden en doden gevallen, Oekraïners moeten schuilen, vluchten en vrezen voor hun leven. Deze situatie is voor alle betrokkenen vreselijk. Misschien vraag je je ook af in hoeverre je in Nederland iets zult merken van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Natuurlijk niet dezelfde verschrikkingen als de Oekraïners momenteel, maar wat wel?

De verwachting is dat de impact van de oorlog de komende tijd ook in Nederland meer zichtbaar wordt.

Wat voor gevolgen kun je in Nederland merken van de oorlog in Oekraïne?

De kans dat de oorlog in Oekraïne Nederland militair zal raken is gelukkig niet groot. Dat komt omdat wij geen soldaten sturen om mee te vechten, legt Rusland-deskundige Bob Deen aan EenVandaag uit. Maar Nederland ondersteunt Oekraïne wel door militaire goederen te sturen, zoals helmen, munitie, verdedigingsmateriaal en luchtdoelrakketten. Toch is dat volgens minister van Defensie Kajsa Ollongren niet heel veel als je kijkt naar hoe Rusland de Oekraïne aanvalt. Voorlopig is er nog geen sprake van dat Nederlandse militairen mee gaan vechten, maar Nederlandse militairen eenheden bereiden zich logistiek wel voor op eventuele hulp.

Gas- en energieprijzen stijgen

Op militair gebied is de kans (voorlopig) dus klein dat we in Nederland de gevolgen merken van de oorlog in Oekraïne, maar in de portemonnee is de invloed wel al voelbaar. Nadat Rusland afgelopen donderdag de aanval op Oekraïne begon, is de prijs van gas gestegen. Die steeg op de Amsterdamse beurs met meer dan 40 procent. Hierdoor kunnen de kosten die je voor verwarming betaalt dus flink omhoogschieten. Rusland is een belangrijke leverancier voor gas aan Europa en ongeveer de helft van de elektriciteit die in Nederland opgewekt wordt komt uit gas. De angst is dat Rusland de gaskraan helemaal dichtdraait.

Duurder tanken

Ook de prijzen bij het tankstation zijn gestegen. De gemiddelde adviesprijs voor een liter Euro95 (E10) is 1,4 cent omhooggegaan. Hierdoor ligt de prijs sinds afgelopen vrijdag op 2,213 euro. Voor diesel geldt een adviesprijs van 1,890 euro en voor lpg 1,158 euro. Toch betekent dat niet dat je olie moet gaan hamsteren, want er zijn meer landen waar we olie vandaan halen. Ongeveer 40 procent van de olie in Nederland komt uit Noorwegen. Daarnaast zijn de huidige voorraden ook nog groot.

Prijzen van boodschappen stijgen

Zowel Rusland als delen van de Oekraïne zijn belangrijke leveranciers voor eetbare oliën en granen. Door de oorlog zal dit voedsel en voedingsmiddelen die hiervan gemaakt worden dus ook duurder worden. De twee landen zijn ongeveer goed voor een kwart van de wereldwijde handel in tarwe, 80 procent van de wereldwijde export van zonnebloemolie en voor een vijfde goed voor de verkoop van maïs. Daarnaast stijgen de transportkosten voor voedingsmiddelen ook door de prijsstijging van olie en gas.

Pensioenfondsen

Ook worden de Russische aandelen duurder. Dat lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar dat kun je in Nederland wel merken via de pensioenfondsen. Econoom Edin Mujagic legt aan WNL uit dat onze pensioenfondsen wereldwijd beleggen. Ook in aandelen in Rusland. Hierdoor kunnen de premies stijgen en de uitkeringen van pensioenfondsen dalen.

Meer vluchtelingen

Door het oorlogsgeweld, met onder andere bombardementen van Rusland, zullen veel Oekraïners vluchten voor hun leven. Het land telt 44 miljoen inwoners. Indien er Oekraïners naar Nederland komen, dan moet Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) snel nieuwe opvanglocaties creëren. Op dit moment zitten alle opvangcentra voor vluchtelingen namelijk vol.

Dít kun jij doen om Oekraïense burgers te helpen

Er zijn meerdere goede doelen die zich inzetten om burgers in Oekraïne te helpen, zoals Het Rode Kruis en Stichting Vluchteling. Door aan hen te doneren kunnen deze organisaties onder andere humanitaire hulp bieden, zoals water en voedsel, medische zorg en benodigdheden, psychologische diensten en opvang aan vluchtelingen.

Doneren kan via giro 999 en giro 5125.

Bron | RTL Nieuws, Hart van Nederland, LINDA, EenVandaag

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden