null Beeld

Dít zijn volgens onderzoek de meest irritante geluiden ooit

Zijn er bepaalde geluiden waarvan je nekharen overeind gaan staan? Die je zó irritant vindt, dat je degene die het geluid maakt het liefst een mep zou geven? Wij maakten een lijstje van de meest kippenvel gevende, woede opwekkende, irritante geluiden.

Alleen al bij het lezen van dit artikel zul je de ergernis voelen.

Gewoon irritant of misofonie?

Of je nu misofonie hebt of niet, de onderstaande geluiden vindt bijna iederéén wel vervelend. Maar bij mensen met misofonie gaat het ongemak nog een stapje verder: daar spelen gevoelens van woede en zelfs walging op bij het horen van bepaalde geluiden zoals smakken of slikken. Het is een vorm van overprikkeling die leidt tot heftige emoties. Vervelend voor jouzelf, maar ook voor de mensen om je heen: die krijgen vast regelmatig de wind van voren.

Het geluid van anderen

Ook interessant: we vinden geluiden die anderen maken vaak een stuk vervelender dan wanneer we die geluiden zélf maken. De grasmaaier van de buurman is daarom tien keer irritanter dan het geluid van jouw éigen grasmaaier, ook al maken ze hetzelfde geluid. Dit komt volgens geluidswetenschapper Andringa door een gebrek aan controle. Als we een geluid horen waarvan we wéten dat we het niet uit kunnen zetten, vinden we het meteen een stuk irritanter.

Lees ook

‘Smak niet zo, mens!’ 9 signalen dat je waarschijnlijk misofonie hebt

Verwachtingen van geluid

Verwachtingen spelen hier ook een rol in. Je hebt immers

totaal geen moeite met keiharde muziek wanneer je op een feestje bent, maar

wanneer je in je bed ligt hoor je dat geluid liever niet uit de tuin van je

buurman komen. Dat komt omdat je het geluid in de eerste situatie verwacht, en

in de tweede niet. Omgevingspsycholoog Eveline Maris aan de Universiteit Leiden

bewees dit met een

experiment onder twee groepen die een puzzel moesten oplossen. De eerste

groep wist van tevoren dat er vliegtuiggeluiden zouden komen, de tweede groep

mocht kiezen tussen natuur-, radio- of vliegtuiggeluiden en kregen desondanks

de vliegtuiggeluiden te horen. De tweede groep vond dit geluid een stuk

vervelender dan de eerste groep, omdat ze zich bedrogen voelden.

10x de meest irritante geluiden ooit

Wij waren benieuwd welke geluiden mensen nou het állervervelendst vinden en struinden het internet af naar lijstjes met de meest irritante geluiden ooit. Ook hier is weer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, zoals dit onderzoek van Newcastle University.

1. Smakkende geluiden tijdens het eten. Kijk, af en toe kun je dit niet voorkomen. Maar ongegeneerd met je mond open al je eten vermalen zodat de rest van het gezelschap mee kan genieten? Niet doen.

2. Slurpgeluiden: hetzelfde verhaal. ‘Je weet dat je die lepel gewoon in je mond kunt stoppen zodat je de soep er niet af hoeft te slurpen, toch, Henk? TOCH?’

3. Krijt of nagels over een schoolbord. Een echte klassieker. Waarschijnlijk ontstaat er al kippenvel als je alleen maar aan dit geluid dénkt. Of is er iemand die dit wel een fijn geluid vindt?

4. Huilende baby’s. We weten allemaal dat ze er niets aan kunnen doen, en de ouders vaak ook niet, maar dit geluid gaat door merg en been. Vooral wanneer je in een restaurant of vliegtuig zit.

5. Gepulk of gebijt aan nagels: hier maken wij vrouwen ons vaak schuldig aan, maar hee, lange nagels kunnen soms breken. En het is heel moeilijk om zo’n haakje dan met rust te laten.

6. Een auto- of motoralarm. Onze eerste gedachte wanneer we dit horen: laat de eigenaar ásjeblieft in de buurt zijn om hier heel snel een eind aan te maken.

7. Gesnurk. Oké, dit geluid is op zichzelf niet heel vervelend om aan te horen, maar vaak hoor je gesnurk altijd op momenten dat je het níet wilt horen. Zoals wanneer je gewoon eens een hele nacht lekker door wilt slapen.

8. Boren, grasmaaiers en zagen. We noemden het net al even, maar vaak vind je deze geluiden een stuk vervelender wanneer je buurman ze maakt dan wanneer je het zelf doet. Maar wees gerust: jouw buurman vindt jou net zo irritant als je aan het boren slaat op zijn vrije zondag.

9. Piepende remmen. Of ze nou van een fiets, auto of de stoppende Thalys op perron 8 van het treinstation zijn: piepende remmen staan altijd garant voor een kippenvelmomentje. En niet op de goede manier.

10. Overgeven. Dit geluid zélf is misschien niet enorm irritant, maar wat het impliceert wel. Overgeven wekt nu eenmaal in iedere cultuur absolute walging op, en het bijbehorende geluid daarom ook.

Geluiden op de redactie

Ook op de redactie van Margriet.nl hebben we zo onze ergenissen wat geluid betreft, blijkt uit een korte rondvraag, Een greep uit de antwoorden op de vraag welk geluid echt het állervervelendst is: snerpende scooters, gesmak (binnens- én buitensmonds), het gezoem van een mug, het gepiep van piepschuim, het ophalen van een neus, een mes dat over een bord schraapt en klapperende deuren of ramen. En eerlijk is eerlijk, het getetter van andere afdelingen op de redactie haalt soms ook het bloed onder onze nagels vandaan, maar daar maken we onszelf ook regelmatig schuldig aan.

Fijne geluiden

Om dit artikel met een positieve noot te eindigen, zullen we ook nog even de meest aangename geluiden delen die uit bovengenoemd onderzoek naar voren kwamen. Waar de meeste mensen doorgaans wél blij van worden is het geluid van applaus, lachende baby’s, onweer (ja, echt) en kabbelend water. Probeer daar dus maar aan te denken, de volgende keer dat oom Henk weer eens zit te smakken aan tafel.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | AMC.nl, Businessinsider.com, Greenwall.nl, Webmd.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden