Vanavond en de komende dagen kans op lichtende nachtwolken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn lichtende nachtwolken (en dit is wanneer je ze kunt zien)

De afgelopen dagen zagen we vooral veel wolken en regen, maar donderdagavond zien we iets leukers. Dan maken de wolken namelijk plaats voor een bijzonder verschijnsel: lichtende nachtwolken. We vertellen je wat dit zijn en wanneer je de komende dagen de kans hebt om deze bijzondere wolken te zien.

Het is weer die tijd van het jaar waarin de nachten korter zijn en we langer kunnen genieten van het licht. Als in deze periode van het jaar ook de juiste omstandigheden aanwezig zijn, kan dit na zonsondergang zorgen voor lichtende nachtwolken. Goed nieuws: de afgelopen dagen zagen we de nachtwolken niet, maar omdat de laaghangende wolken vertrekken hebben we de komende dagen meer geluk.

Lichtende nachtwolken

Als je donderdagavond dus naar buiten kijkt, kan het maar zo dat je de bijzondere wolken ziet. Deze zilverblauwe, streperige wolken bevinden zich een stuk hoger dan de wolken die je normaal gesproken ziet, namelijk op zo’n 85 kilometer hoogte. Wordt het daar koud genoeg? Dan ontstaan er ijskristallen die terechtkomen op kleine stofdeeltjes uit de ruimte. Deze weerkaatsen als de zon zakt het licht, waardoor het lijkt alsof de wolken oplichten. Zodra de zon helemaal onder is, verdwijnen de lichtende nachtwolken ook weer.

Wanneer kun je lichtende nachtwolken zien?

Met een beetje geluk zie je het bijzondere verschijnsel vanavond al. Waar je als je nu naar buiten kijkt misschien nog stapelwolken ziet, verdwijnen die donderdagavond als sneeuw voor de zon en maken ze plaats voor een heldere lucht. Woon je in het noordoosten? Dan kun je het langst genieten van de lichtende nachtwolken. In het zuidwesten neemt namelijk al eerder de bewolking toe.

Gelukkig zijn er meer kansen om de lichtende nachtwolken te zien. De komende dagen is er 's avonds vaker sprake van opklaringen, waardoor de kans op de lichtgevende wolken het grootst is. Wil je de wolken zien? Ga dan ongeveer een uur tot anderhalfuur na zonsondergang en voor zonsopkomst klaar zitten. Op die momenten is de kans namelijk het grootst dat je ze ziet.

Bron | Weeronline

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden